NATO traži izlaznu strategiju za Kosovo

Izvor: RTS, 13.Avg.2009, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO traži izlaznu strategiju za Kosovo

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao u Prištini da će Kosovo biti "prioritet u njegovom radu". Rasmusenova poseta Pokrajini dovodi se u vezi sa njegovim planovima da drastično smanji broj vojnika u sastavu KFOR-a.

Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, koji je u posetu Kosovu i Metohiji došao svega nekoliko dana nakon najava da će Alijansa, u nekoliko narednih godina, drastično >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smanjiti broj vojnika u sastavu KFOR-a, rekao je da će Kosovo biti "prioritet u njegovom radu".

Rasmusen je potvrdio da će biti smanjen broj NATO snaga na Kosovu, što je rezultat poboljšanja stanja bezbednosti, i dodao da će NATO nastaviti da pomaže Bezbednosne snage Kosova.

"Činjenica da sam došao u posetu Kosovu samo nekoliko dana posle preuzimanja dužnosti, jasno pokazuje da će Kosovo imati visoki prioritet u mom radu", izjavio je generalni sekretar posle susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom Bezbednosnih snaga Fehmijem Mujotom.

Iako Rasmusenov dolazak na Kosovo ima jasnu poruku, da NATO nije odustao od zadatka koji je preuzeo 1999. godine, izvesno je da se uskoro približava kraj njegove misije, piše Bi-Bi-Si i dodaje da generalni sekretar sada traži odgovarajuću "izlaznu strategiju".

Rasmusen smatra da broj vojnika Kfora može da se smanji jer je u Pokrajini postignut napredak.

"Želim da istaknem da ta odluka predstavlja napredak u bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Ona će se sprovesti u skladu sa kontinuiranim napretkom u bezbednosnoj situaciji i mi nećemo donositi odluke koje će negativno uticati na sigurnost na Kosovu", rekao je bivši premijer Danske.

Na početku današnje posete Kosovu i Metohiji, Rasmusen je razovarao sa komandantom Kfora Đuzepeom Emilijem Gajem koji ga je obavestio o stanju bezbednosti i aktivnosti međunarodnih mirovnih snaga.

Generalni sekretar Alijanse će se sastati i sa najvažnijim predstavnicima međunarodne zajednice i lokalnim političkim liderima, a posetiće i sedište multinacionalne brigade sektora Sever u Novom Selu, kod Vučitrna.

Na kraju posete Kosovu i Metohiji, Rasmusen će razgovarati sa novinarima na vojnom aerodromu Slatina, u 18 časova.

Generalni sekretar NATO-a, koji je na toj dužnosti 1. avgusta zamenio holandskog diplomatu Japa de Hop Shefera, na prvoj konferenciji za medije izjavio je da će se tokom njegovog petogodišnjeg mandata, broj vojnika mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji drastično smanjiti i ostati samo snage potrebne za eventualne hitne intervencije.

Takav stav Rasmusena je naišao na podršku Prištine i neodobravanje vlasti u Beogradu.

Na Kosovu je trenutno raspoređeno oko 13.000 vojnika KFOR-a. Prema planovima, broj vojnika do kraja godine trebalo bi da se smanji na 10.000, a do kraja sledeće godine, na svega 2.500.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.