Predizborna tišina počinje u četvrtak u ponoć

Izvor: Politika, 30.Apr.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna tišina počinje u četvrtak u ponoć

BEOGRAD – Stranke i koalicije imaju za kampanju još nekoliko dana, jer u četvrtak u ponoć počinje predizborna tišina pred izbore 6. maja i trajaće do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju biračka mesta.

Od četvrtka u ponoć do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 6. maja u 20 sati, zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedelju, od sedam do 20 sati dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi predizborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

U Srbiji se 6. maja održavaju predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Za ulazak u parlament boriće se 18 izbornih lista, a na predsedničkim izborima 12 kandidata.

Uputstvo za izbore na Kosovu u "Službenom glasniku"

BEOGRAD Tanjug– Uputstvo za sprovođenje glasanja na parlamentarnim i predsedničkim izborima na teritoriji Kosova i Metohije, u kome, je pored ostalog, predviđeno da će se glasovi iz te pokrajine prebrojavati u Raškoj, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Tim uputstvom se bliže uređuje sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Tako će članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biti dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima su neupotrebljeni listići za parlamentarne i predsedničke izbore bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška.

Tamo će ih predati članovima Republičke izborne komisije (RIK), a o bezbednom trnasportu materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, staraće se OEBS.

Koordinatori RIK organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbore, popune zapisnike, kao i da se izobrni materijal sa zapisnicima o radu biračkh odbora prenese u sedište RIK.

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Kosova i Metohije koordinatori RIK predaće, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška 1. maja, a samo tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Biračka mesta na teritoriji Kosova i Metohije odrediće RIK na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, piše u Uputstvu.

U tom dokumentu je precizirano da su organi za sprovođenje izbora RIK i birački odbori, koje će činiti predsednik i dva člana.

Precizirano je i da se na sva ostala pitanja koja nisu uređena tim uputstvom primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za poslanike i predsednika države, raspisanih za 6. maj, a koji je na početku izbornog procesa utvrdila RIK.

Beta, Tanjug

objavljeno: 30.04.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predizborna tišina u četvrtak u ponoć

Izvor: Kurir, 30.Apr.2012

Tokom izborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju..BEOGRAD - Stranke i koalicije imaju za kampanju još nekoliko dana jer u četvrtak...

Nastavak na Kurir...

Predizborna tišina u četvrtak u ponoć

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2012

Stranke i koalicije imaju za kampanju još nekoliko dana, jer u četvrtak u ponoć počinje predizborna tišina pred izbore 6. maja i trajaće do nedelje u 20 sati kad se zatvaraju biračka mesta...Od četvrtka u ponoć do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 6. maja u 20 sati, zabranjena je izborna...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.