OEBS: Poboljšan izborni proces u Srbiji

Izvor: Blic, 29.Apr.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Poboljšan izborni proces u Srbiji

Izborna kampanja u Srbiji protičce u takmičarskoj ali mirnoj atmosferi, a kontrola izbornog procesa značajno je poboljšana u odnosu na prethodne izbore, navodi se u preliminarnom izveštaju Kancelarije za ljudska prava (ODHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

U sinoć objavljenom izveštaju posmatrača Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a se navodi da je izborni proces poboljšan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u odnosu na 2008, što se pre svega odnosi na sastavljanje jedinstvenog biračkog spiska i ukidanje blanko ostavki koje su poslanici ranije morali da potpišu.

Uvodjenje obaveze da se političke stranke tokom dodeljivanja mandata pridržavaju liste kandidata koji su tokom izbora ponudili biračima, kao i efikasnija kontrola finansiranja kampanje takodje se navode kao koraci u dobrom pravcu.

Konstatuje se, medjutim, da postoji razlika u proceduri za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore, tako da njihovo istovremeno održavanje može da dovede do konfuzije.

Televizijsko izveštavanje o kampanji je uravnoteženo ali mu nedostaje kritička i analitička dimenzija, ocenili su posmatrači OEBS.

"Nedostatak transparentnosti vlašništva nad medijima i skučeno tržište čine medije ranjivim na političke i finansijske pritiske", kaže se u izveštaju.

Učesće manjina na predstojećim izborima je, prema oceni ODHR, u osnovi dobro regulisano, ali se upozorava na moguće manipulacije sa glasovima Roma, gde je u ranijim prilikama bilo pokušaja kupovanja glasova.

ODHR, čije je sedište u Ženevi, je grana OEBS specijalizovana za praćenje izbora širom sveta, a konačni izveštaj o opštim izborima u Srbiji biće objavljen nakon njihovog održavanja.

Pogledajte još vesti iz Blicovog specijala "Izbori 2012"

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OEBS: Izborni proces poboljšan

Izvor: B92, 29.Apr.2012

Ženeva -- Izborna kampanja u Srbiji protiče u takmičarskoj, ali mirnoj atmosferi, a kontrola izbornog procesa poboljšana je u odnosu na prethodne izbore, navodi OEBS...U sinoć objavljenom izveštaju posmatrača Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a se navodi da je izborni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.