Nikolić se uzda u braću Ruse

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić se uzda u braću Ruse

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zamolio je ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva uloži veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u UN.

Tomislav Nikolić je povodom britanske rezolucije o Srebrenici, čiji je tekst neprihvatljiv za Beograd, uputio pismo svim šefovima država članica Saveta bezbednosti UN, uključujući i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Nikolić, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traži da britanska rezolucija bude povučena i da se o njoj ne raspravlja jer neće doprineti procesu pomirenja u regionu.

Nekadašnji šef srpske diplomatije i šef delegacije Srbije u UN Vladislav Jovanović smatra da će Rusija poslušati zahtev Tomislava Nikolića i staviti veto na britansku rezoluciju o Srebrenici ako se do sednice Saveta bezbednosti UN ipak ne dogovori sa Britancima oko teksta rezolucije.

- Zapad neće da skine Srbiju sa crne liste i da zato ne veruje da će Britanci odustati od svoje rezolucije o Srebrenci, jer im je taj dokument značajna alatka za pritiske na Republiku Srpsku i na Srbiju - kaže Jovanović.

S druge strane, Jovanović vidi prostor za dogovor jer velikim silama, Zapadu i Rusiji, ne odgovara da dođe do „čeonog udara“, posebno što Zapad i Moskva imaju ozbiljne teme u kojima, globalno, moraju da sarađuju.

Postoji mogućnost, navodi on, i da Zapad odustane od rezolucije ukoliko Moskva najavi veto, jer je velikim silama u interesu da izbegnu ovakav sukob.

Jovanović predviđa da će Zapad, kako bi progurao svoju rezoluciju, pokušati da diskredituje Rusiju, ali da će se sve znati tek pred sednicu, dokad će trajati dogovori.

Taj bivši diplomata ističe da Rusija više nije na kolenima i pod pritiskom SAD kako je to bilo u Jeljcinovo vreme, kada nije uložila veto, na primer, kada su uvedene sankcije Jugoslaviji.

- Sadašnja Rusija se može suprotstaviti i staviti veto ako im to odgovara, a odgovara im sada kada SAD hoće da je istisne sa Balkana - smatra Jovanović.

Inače, britanska rezolucija o Srebrenici doživela je prošle nedelje čak četiri verzije koje su srpski političari ocenili kao neprijvatljive. Međutim, ni četvrta rezolucija nije mnogo ublažila retoriku osnovnog dokumenta.

Promene britanske rezolucije su svakodnevne i do 7. jula i sednice Saveta bezbednosti UN ima još dovoljno vremena za dorađivanje nacrta.

U Srebrenici će 11. jula biti obeležena 20. godišnjica od zločina nad Muslimanima.

Srbija ne sme da bude džak

Srbija ne sme da dozvoli da bude džak za udaranje i potkusurivanje velikih sila u Savetu bezbednosti UN, niti da Srbi i Bošnjaci budu moneta za potkusurivanje onih zemalja koje suštinski ne zanima stabilnost u ovom regionu, izjavio je juče bivši ambasador u Turskoj Dušan Spasojević. On je dodao da, u ovom slučaju, Srbija ima Rusiju na svojoj strani, ali ne bi trebalo sve prepustiti samo njihovoj pomoći.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić moli Putina za pomoć

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 02:12

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pisao je Vladimiru Putinu i zamolio da Rusija uloži veto na britanski predlog rezolucije o Srebrenici. Osim na adresu ruskog predsednika, Nikolić je poslao pisma i ostalim šefovima država-članica SB UN, kao i generalnom sekretaru Ban Ki Munu...Nikolić je, prema...

Nastavak na Vesti-online.com...

Moskva veto nije uložila ni 90-ih

Izvor: Danas, 06.Jul.2015

Beograd - Naglo približavanje Srbije NATO je nešto što se Rusiji ne sviđa. Saradnja Srbije sa tom organizacijom Rusima deluje kao da se krećemo ka punopravnom članstvu u NATO, što nikako ne žele, i moguće je da zbog toga neće upotrebiti svoje pravo na veto kada se danas u Savetu bezbednosti...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.