Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri na graničnom prelazu Mutivode, povređeno 24 osoba

Na protestu protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova na administrativnom prelazu Mutivode lakše je povređeno petoro srpskih demonstranata i 19 pripadnika Kosovske policijske službe (KPS). Protiv nezavisnosti Kosova protestvovali su i studenti i stanovnici Kosovske Mitrovice koji su minutom ćutanja odali počast Zoranu Vujoviću koji je tokom mitinga u Beogradu poginuo u zgradi Ambasade SAD.



Eljšani je rekao da je nešto pre 16 časova, grupa od oko 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezervista Vojske Srbije, na prelazu Mutivode na severu Kosova, gađala kamenjem, motornim uljem i vodom pripadnike KPS-a, zbog čega su oni bili primorani da uzvrate bacajući suzavac.

"Rezervisti su tokom protesta zapalili i gume sa kojih se vatra proširila i na deo ledine", rekao je Eljšani i dodao da su se rezervisti povukli ka Medveđi kada su se na prelazu pojavili pripadnici Kfora.

KPS policija i žandarmerija upotrebile su za vreme protesta u više navrata suzavac pokušavajući da rasteraju demonstrante. Učesnici protesta su se povlačili, pa ponovo vraćali gađajujući policiju kamenicama i uzvikujući parole protiv nezavisnosti Kosova, kao i uvrede na račun Albanaca.

Jedan od mlađih demonstranata, koji nije vojni rezervista, panjem je gađao novinarku Bete i Blica nazivajući je "izdajicom".

Pripadnici policije su to posmatrali ne reagujući. Kada je novinarka upitala jednog od njih zašto joj nisu pružili zaštitu on je "sa osmehom rekao da ništa nije video i da je gledao na drugu stranu".

Neki od demonstranata su sve vreme protesta trčali među masom raspitujuću se za ekipu Televizije B92. Snimatelj B92 ostao je neprimečen jer je skinuo oznaku te televizije sa kamere, ali i zbog solidarnosti kolega novinara koji su uspeli da ubede demonstrante da se među njima ne nalazi ekipa B92.

U požaru izazvanom paljenjem guma tokom protesta izgorelo je na desetine kvadratnih metara strnjišta sa obe strane puta. Požar su ugasili vatrogasci iz Medveđe.

Na prelazu Mutivode na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova i Metohije demonstriralo je oko 250 ljudi, uglavnom vojnih rezervista iz Medveđe, Kuršumlije, Lebana i Leskovaca i raseljenih sa Kosova.

Srbi iz Mitrovice odali počast Zoranu Vujoviću

Sudenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i danas su, osmi dan za redom, održali protest i još jednom poručili da se ne slažu sa proglašenjen nezavisnosti Kosova. Oni su na samom početku skupa minutom ćutanja odali počast Zoranu Vujoviću, mladiću koji je na velikom minitngu u Beogradu poginuo u Ambasadi SAD.

Studenti, kojima su se u velikom broju pridružili građani i srednjoškolci, simbolično su na trgu kod mosta na Ibru napunili Pandorinu kutiju porukama "pohlepa", "tuga", "jad", "bol", "poplava", "suša", "glad", "mržnja", "nemaština", "zavist", "bolest", "požar", "zemljotres" i predali je pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga.

Student Fakulteta umetnosti Novak Tomić naglasio je da se "u ovakvim trenucima pokazujemo ko smo i kakav smo narod".

"Protestovaćemo sve dok kod drugih ne vidimo ljubav, pažnju i razumevanje. Tek tada će moći i oni da zatvore ovu kutiju, a nama ostaje nada da je više nikada niko neće otvoriti", rekao je Tomić.

Podršku učesnicima protesta pružio je i pesnik iz Crne Gore Bećir Vuković, koji je istakao da su Kosovo i Metohija DNK svih Srba i da će na kraju "pobediti oni koji su jači duhom, a duh je zasigurno na srpskoj strani".

Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice završili su ranije danas, oko 10.30 časova, protest ispred Okružnog i Opštinskog suda, organizovan da bi se vratili na radna mesta koja su napustili pre osam godina. Bivši radnici u pravosuđu traže da Okružni i Opštinski sud pređu pod ingerenciju države Srbije, a protest je protekao bez incidenata.

Protestna okupljanja biće nastavljena i sutra, a okružni javni tužilac Milan Bigović najavio je da će šefu UNMIK-a biti upućeno protestno pismo sa zahtevima radnika u pravosuđu koji su srpske nacionalnosti.

Na posao u Okružni i Opštinski sud od početka prošle sedmice ne dolaze ni Albanci, a te pravosudne institucije obezbeđuju pripadnici Kfora, UNMIK policije i lokalne Kosovske policijske službe.

Protest Srba u Norveškoj protiv nezavisnosti Kosova

Protesti protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova održani su u Norveškoj, gde se na centralnom gradskom trgu u gradu Lilhemaru, tim povodom okupilo više stotina ljudi iz raznih krajeva Norveške. Protesti u kojima je učestvovalo oko 200 norveških i građana srpskog porekla počeli su simbolično u 12:44 časova kako bi norvešku vladu podsetili na još uvek vazeću Rezoluciju SB 1244 kojom se garantuje celovitost Srbije i njen suverenitet na Kosovu. Učesnicima demonstracija obratili su se Boris Maksimović i Vesna Birn predsednik i potpredsednica udruženja „Kosovo i Metohija” iz Lilhemara koje je organizovalo proteste. Na skupu su takođe govorili pisac i spoljnopolitički analitičar Torod Lien i dugogodišnji poslanik u lokalnom parlamentu Tove Lere, saopštilo je udruženje. Protest je protekao mirno bez vidljivog prisustva policije a pratili su ga predstavnici norveških medija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Incidenti na prelazu Mutivode

Izvor: B92, 25.Feb.2008

Medveđa, Kosovska Mitrovica, Priština -- Devetnaest pripadnika KPS-a i pet rezervista Vojske Srbije povređeno je danas tokom protesta na administrativnom prelazu Mutivode... Portaprol Kosovske policijske službe (KPS) Veton Eljšani rekao je Tanjugu da je 19 pripadnika KPS-a povređeno u incidentu....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.