Incidenti na prelazu Mutivode

Devetnaest pripadnika KPS-a i pet rezervista Vojske Srbije povređeno je danas tokom protesta na administrativnom prelazu Mutivode.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 25.02.2008.

09:43

Default images

Portaprol Kosovske policijske službe (KPS) Veton Eljšani rekao je Tanjugu da je 19 pripadnika KPS-a povređeno u incidentu. Demonstranti su kamenicama gađali pripadnike KPS-a koji su bili sa druge strane administrativne linije i u tom incidentu povređeno je 19 kosovskih policajaca, rekao je Eljšani.

Rezervisti su tokom protesta zapalili i gume sa kojih se vatra proširila i na deo ledine, rekao je Eljšani i dodao da su se rezervisti povukli ka Medveđi kada su se na prelazu pojavili pripadnici Kfora.

Prema srpskim izvorima, KPS i kosovska žandarmerija upotrebili su tokom protesta u više navrata suzavac pokušavajući da tako rasteraju demonstrante.

Učesnici protesta su se nakon kraćeg povlačenja ponovo vraćali gađajujući policiju kamenicama i uzvikujući parole protiv nezavisnosti Kosova, kao i uvrede na račun Albanaca.

Jedan od mlađih demonstranata, koji nije vojni rezervista, panjem je gađao novinarku Bete i Blica nazivajući je "izdajicom".

Pripadnici policije su to posmatrali ne reagujući. Kada je novinarka upitala jednog od njih zašto joj nisu pružili zaštitu, on je "sa osmehom rekao da ništa nije video i da je gledao na drugu stranu".

Neki od demonstranata su sve vreme protesta trčali među masom raspitujuću se za ekipu Televizije B92.

Snimatelj B92 ostao je neprimećen, jer je skinuo oznaku te televizije sa kamere, ali i zbog solidarnosti kolega novinara, koji su uspeli da ubede demonstrante da se među njima ne nalazi ekipa te beogradske medijske kuće.

U požaru izazvanom paljenjem guma tokom protesta izgorelo je na desetine kvadratnih metara strnjišta sa obe strane puta. Požar su ugasili vatrogasci iz Medveđe.

Prema srpskim izvorima, na prelazu Mutivode demonstriralo je oko 250 ljudi, uglavnom vojnih rezervista iz Medveđe, Kuršumlije, Lebana i Leskovaca i raseljenih sa Kosova.

Protesti Srba u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici nastavljeni protesti studenata i radnika okružnog i opštinskog suda koji su 1999. proterani sa posla.

U vreme održavanja studentskog protesta članovi Udruženja boraca 1912. i njihovih potomaka, zapalili su sliku predesnika Borisa Tadića i Kondolize Rajs kao i zastavu Evropske unije.



U protestima ispred sudova Srbi tražili da se vrate na posao i da te pravosudne institucije pređu pod ingerenciju Ministarstva pravde Srbije.

Stotinak okupljenih, bivših pravosudnih radnika, protestovalo je mirno, a ispred Okružnog i Opštinskog suda nalazilo se i dvadesetak UNMIK policajaca i pripadnika Kfora. Protestna okupljanja biće nastavljena i sutra.

Okupljeni Srbi razgovarali su i s regionalnim administratorom UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Žerarom Galučijem, koji im je preneo da se o njihovim zahtevima razgovara na "najvišem mestu" u Prištini i da će se veoma brzo doći do rešenja.

Okružni javni tužilac Milan Bigović rekao je da Srbi žele mirno da se vrate na svoja radna mesta i potvrdio da su u opštinskim sudovima u Zvečanu i Leposaviću od petka Srbi na radnim mestima.

U Okružni i Opštinski sud u severnom delu Kosovske Mitrovice od prošlog ponedeljka ni Albanci ne dolaze na posao, a te dve pravosudne institucije faktički ne funkcionišu.

U kompleksu gde su smešteni Okružni i Opštinski sud nalazi se i zatvor, o čijem će se prelasku pod ingerenciju Srbije razgovarati na "najvišem nivou" u Prištini, pošto se ispuni prvi zahtev Srba - povratak na radna mesta koja su napustili 11. avgusta 1999. godine.

Protest studenata u Kosovskoj Mitrovici

Sudenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i danas su, osmi dan za redom, održali protest i još jednom poručili da se ne slažu sa proglašenjen nezavisnosti Kosova.

Protest sudenata u Kosovskoj Mitrovici počeo je danas minutom ćutanja za mladića Zorana Vujovića koji je za vreme velikog narodnog mitinga u Beogradu poginuo u zgradi Ambasade SAD.

Studenti, kojima su se u velikom broju pridružili građani i srednjoškolci, simbolično su na trgu kod mosta na Ibru napunili Pandorinu kutiju porukama "pohlepa", "tuga", "jad", "bol", "poplava", "suša", "glad", "mržnja", "nemaština", "zavist", "bolest", "požar", "zemljotres" i predali je pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga.

Student Fakulteta umetnosti Novak Tomić naglasio je da se "u ovakvim trenucima pokazujemo ko smo i kakav smo narod".

"Protestovaćemo sve dok kod drugih ne vidimo ljubav, pažnju i razumevanje. Tek tada će moći i oni da zatvore ovu kutiju, a nama ostaje nada da je više nikada niko neće otvoriti", rekao je Tomić.

Podršku učesnicima protesta pružio je i pesnik iz Crne Gore Bećir Vuković, koji je istakao da su Kosovo i Metohija DNK svih Srba i da će na kraju "pobediti oni koji su jači duhom, a duh je zasigurno na srpskoj strani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: