Nemačka i Austrija priznale Kosovo

Izvor: Blic, 20.Feb.2008, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka i Austrija priznale Kosovo

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel priznala je u sredu Republiku Kosovo kao nezavisnu državu. U skladu sa odlukom vlade, formalno priznanje nezavisnosti i izražavanje spremnosti na uspostavljanje diplomatskih odnosa uslediće u pismu koje će predsednik nemačke Horst Keler uputiti predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je već u ponedeljak uveče najavio da će Nemačka "kao i većina drugih zemalja Evropske unije (EU), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priznati za principe pravne države opredeljeno, multietničko i demokratsko Kosovo".

Budućnost Kosova posle proglašnja nezavisnosti 17. februara biće danas i tema rasprave u Bundestagu u kojoj će govoriti i Štajnmajer.

Austrijska vlada priznala nezavisnost KiM

Austrijska vlada donela je na današnjoj sednici odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kako je Tanjugu potvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova Austrije formalni akt priznavanja Kosova mogao bi uslediti najverovatnije tek u ponedeljak, pošto se predsednik Austrije Hajnc Fišer, koji je sada u Africi, vraća u Beč iduće nedelje.

U skladu s pravnom procedurom, vlada će uputiti zahtev Fišeru da ovlasti šeficu austrijske diplomatije Ursulu Plasnik da vlastima u Prištini pošalje zvaničan dokument o priznavanju.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je na konferenciji za novinare rekao da se vlada u Beču takođe odlučila na uspostavljanja diplomatskih odnosa s Kosovom.

Guzenbauer je rekao da je vlada "dosta dugo" razmatrala donošenje odluke o priznavanju Kosova, ocenivši da je za Beč "stabilnost na zapadnom Balkanu od odlučujućeg značaja" i da će ovaj korak doprineti stabilizaciji regiona.

On je izrazio očekivanje da će Srbija, posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prihvatiti ponudu evropske integracije.

Letonija priznala nezavisnost Kosova, uskoro Estonija i Litvanija

Vlada Letonije priznala je danas nezavisnost Kosova, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te baltičke zemlje.

U saopštenju se navodi da je proglašenje nezavisnosti Kosova primljeno na znanje i podseća na niz principa koje Kosovo treba da poštuje.

"Principi poput stabilnosti, privrednog rasta, bezbednosti, ljudskih prava, poštovanja manjina, vera i kulturnog nasleđa jesu osnovni elementi na kojima treba graditi buduće Kosovo", ukazuje letonsko ministarstvo.

Druge dve baltičke države, Estonija i Litvanija, takođe su najavile da će priznati nezavisnost Kosova.

Rupel: Slovenija će priznati Kosovo

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da misli da će Slovenija priznati Kosovo, ali da će o tome odlučiti parlament.

Rupel je učestvovao u sinoćnjoj emisiji državne Televizije Slovenija Odmevi (Odjeci).

Šef slovenačke diplomatije je uveren da će Slovenija i Srbija uprkos događajima na Kosovu sačuvati dobre odnose jer je, po njegovim rečima, "Slovenija najbolji prijatelj Srbije u Evropskoj uniji (EU)".

Zbog toga Rupel ne veruja da će se Srbija "tek tako odreći tako važnog advokata u EU".

"Nadam se da će te početne teškoće proći, i da ćemo sa Srbijom veoma dobro sarađivati", rekao je još Rupel, koji je dodao da je Srbija prijateljska država.

Italija sutra priznaje Kosovo

Šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema danas je najavio da bi Italija na sutrašnjoj sednici vlade mogla formalno da prizna Kosovo. Sednica vlade zakazana je za sutra pre podne. Pre toga D'Alema će o nezavisnosti Kosova govoriti danas popodne pred nadležnim odborima oba doma parlamenta.

D'Alema je za italijanski radio danas rekao da je nezavisnost Kosova "neizbežan ishod".

"Kosovo neće moći zauvek da ostane pod međunarodnom upravom, a Kosovari ne žele više da budu pod srpskom dominacijom", dodao je on.

Norveška će priznati nezavisnost Kosova

Norveška će priznati nezavisnost Kosova, najavio je danas šef norveške diplomatije Jonas Gar Stere.

"Danas mogu da saopštim da će Norveška priznati Kosovo kao nezavisnu državu", navodi se u saopštenju ministra spoljnih poslova.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, u odluci da prizna nezavisnost Kosova sledi svoje nordijske susede - Finsku, Švedsku i Dansku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova priznavanja Kosova

Izvor: B92, 20.Feb.2008

Berlin, Seul, Rim, Oslo, London -- Vlade Nemačke, Austrije, Norveške i Letonije priznale su danas jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova...Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, s druge strane, uputilo je danas protestne note vladama Letonije i Senegala povodom priznavanja nezavisnosti Kosova. U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.