Nema dogovora Srba i Kfora

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora Srba i Kfora

Zubin Potok -- Sastanak predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića, komandanta Kfora i potpukovnika Franca Pirkera u Jagnjenici završen bez konačnog rešenja.

Na sastanku, koji je počeo u 10h i koji je trajao sat i po, ipak je dogovoreno da se mirnim putem traže rešenja i nastave pregovori o izlasku iz krize u tom selu. je .

Kako je ranije najavljeno, očekuje se da na sastanku bude predloženo rešenje krize u selu Jagnjenica, gde su se vojnici Kfora i Srbi sukobili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponedeljak oko barikade.

Na sastanku se razgovaralo o oslobađanju puta Zvečan-Zubin Potok, na kome su se Srbi i Kfor sukobili u ponedeljak oko barikade koju su uklonili

nemački i austrijski vojnici.

Ristić je novinarima posle sastanka rekao da ima obećanje od Kfora da u narednih nekoliko dana neće biti nasilnih akcija, kao i da će u tom periodu pokušati da se pronađe rešenje.

"Razgovarali smo o predlozima za oslobađanje puta Zvečan-Zubin Potok na raskrsnici u mestu Jagnjenica. Kfor želi da oslobodi taj put i da napravi kontrolni punkt za selektivnu kontrolu vozila u potrazi za oružjem. Mi nemamo ništa protiv takvog predloga, ali ne prihvatamo punkt na tom mestu na raskrsnici u Jagnjenici", rekao je on.

Po tom predlogu, Kfor ne bi kontrolisao autobuse, sanitetska vozila i slično, nego u okviru svog mandata vozila u potrazi za oružjem, naveo je Ristić.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno da u najkraćem roku budu izneti novi predlozi o prisustvu Kfora, ali i o prisustvu Srba u selu Jagnjenica.

"U naredna dva-tri dana pokušaćemo da nađemo neko rešenje. Suština dogovora je da pokušamo da dođemo do mirnog rešenja i da se izbegne svaki eventualni izazov da dođe do sukoba vojnika i naroda", rekao je Ristić.

On je dodao i da sve zavisi od Kfora, "koji mora da shvati da se ništa silom ne može raditi".

"Narod na severu Kosova ostaje na svim barikadama kao i proteklih meseci. Ne samo zbog poslednje akcije Kfora u Jagnjenici, već da bi sprečio instaliranje takozvanih kosovskih institucija na severu Pokrajine", rekao je Ristić.

Situacija na severu Kosova danas je mirna. Građani su na barikadama i tvrde da će tu i ostati.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u utorak Srbe da uklone barikade, a Kfor da obustavi akcije za uklanjanje barikada.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ristić: Moraju se izbeći sukobi naroda i vojnika

Izvor: S media, 02.Dec.2011

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da se na današnjem sastanku sa predstavnicima Kfora složio da se rešenje za situaciju u Jagnjenici mora naći mirnim putem i da se moraju izbeći sukobi naroda i vojnika...Novicki: Beograd mora da ukloni barikade u Srbiji..Leoneti: Francuska...

Nastavak na S media...

NEMA DOGOVORA SA KFOROM

Izvor: Kurir, 02.Dec.2011

JAGNJENICA - Sastanak predstavnika Srba i komande Kfora oko rešenja krize na Jagnjenici i oslobađanje puta Zubin Potok-Kosovska Mitrovica, koji je kfor blokirao u ponedeljak, završen je u 11.20 bez konkretnog dogovora...Na sastanku je dogovoreno da obe stane s novim predlozima za pregovarački sto...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.