Naprednjaci žele  izbore, ali ne nude nikakve  promene

Izvor: Blic, 05.Feb.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci žele izbore, ali ne nude nikakve promene

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, zatražio je na jučerašnjem mitingu opozicije da najkasnije do aprila budu raspisani vanredni izbori. U protivnom najavio je da će protesti protiv vlasti biti svakodnevni. Vlast bi trebalo da zabrine činjenica da je u koloni od preko 60.000 građana iz različitih krajeva Srbije, bilo najviše onih koji su na protest došli da iskažu nezadovoljstvo nemaštinom i besperspektivnošću.

- Dajte nam dva meseca koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu želele da slušaju, u aprilu ćete me zateći ovde kako sedim na stiroporu da se ne prehladim. Ako želite, pridružite mi se - poručio je Tomislav Nikolić.

"Neka se ne usuđuju slučajno da prodaju Telekom, a onaj ko ga kupuje neka zna da smo mi bili protiv toga”, poručio je Nikolić.

Novi vođa

Srbija hoće novog vođu - Tomislava Nikolića, a neće više Tadića, Dinkića, Dulića i rekonstrukciju vlade, i koga Cvetković predstavlja, deda Mraza koji u Brisel nosi upitnike, a mi hoćemo posao, rekao je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kazao je da je Srbija "premala za tako velike lažove i presiromamašna za tako bogate ministre”, a funkcionerka Pokreta snaga Srbije i supruga biznismena u bekstvu Bogoljuba Karića Milanka Karić ocenila u više navrata pozdravila je Nikolića kao novog predsednika Srbije, a zamenika predsednika SNS Aleksandra Vučića kao novog premijera. Vučić je poručio da Srbija želi da pokaže "odnarođenoj vlasti” da joj je dosta terora i siromaštva i da hoće promene.

Politički analitičari ocenjuju da naprednjaci i njihovi partneri nisu ponudili bilo kakav izlaz već samo ono što i sva istraživanja pominju kao najveće zamerke sadašnjoj vlasti.

U govorima i parolama prepoznat je jedan od glavnih problema društva - korupcija.

- Smešno je, međutim, kada o tome govori Velimir Ilić, čiji su članovi partije zbog korupcije osuđivani. Ili kada o tome govori nekadašnja perjanica JUL-a Vulin, koji je sada ogorčen na bogataše, a nije taj osećaj pokazivao devedesetih kada je bio u strukturama vlasti i u društvu najbogatijih ljudi. Ili Milanka Karić? Zar treba Bogoljuba vratiti. Problem ovog mitinga je u uverljivosti - kaže sociolog Jovo Bakić.

Subotnji protest, posebno njegova masovnost, morali bi da budu opomena svakoj razumnoj vlasti, smatra Bakić i dodaje da bi razumna vlast do sada već smenila mnoge ministre.

On je dodao da "naprednjaci mogu da budu zadovoljni jer sigurno nisu očekivali toliko ljudi”.

- Verujem da su očekivanja građana koji su došli na miting ispunjena iako nije bilo suštinskih predloga za bolji život. Ali, davljenik se za slamku hvata, a oni su im slamka. Drugo je što će se tom narodu iluzija raspršiti kada oni dođu na vlast, kao što su se raspršile i mnogim "šetačima” za ovih poslednjih deset godina - kaže Bakić.

Miran protest

Za političke posmatrače iznenađenje nije činjenica da je protest protekao mirno, jer kako kažu "te grupe koje izazivaju nemire su poznate i policiji i naprednjacima”.

Zoran Stojiljković, profesor FPN, kaže da nije ni očekivao da naprednjaci "obećaju ono što građanima mnogo znači, a to su posao, zarade”.

- Oni samo mogu da kapitalizuju ono što je vlast sama ponudila. Oni su dobro osetili priču; manje priviligija, manje poslanika... Međutim, umesto toga neka potpišu dogovor sa građanima, i vlast i opozicija, neka oroče obećanja i onda ćemo rado ići na izbore, a ovako izbori neće mnogo toga promeniti - poručuje Stojiljković. Njemu je miting ostavio jedan mnogo mučniji utisak - da je "strašno koliko je bilo ćutanja okupljenog naroda”.

Prvo veće okupljanje opozicije u poslednjoj deceniji počelo je oko 12,30 časova, a skup je obezbeđivalo oko 10.000 ljudi, 8.000 policajaca i 2.000 pripadnika obezbeđenja SNS. Miting, koji su organizovali naprednjaci, a pridružili se Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije bio je dobro organizovan, a prema saznanjima "Blica” na tome je rađeno šest meseci.

Saobraćaj je bio zaustavljen u centralnim gradskim ulicama. Pred početak protesta emitovani su spotovi u kojima su pominjani direktori javnih preduzeća iz redova DS i njihove ogromne plate.

Generalna poruka s bine bila je da u budućoj vlasti neće biti privilegovanih. Okupljeni su između sebe najčešće razmenjivali rečenice poput "nema šanse više ova vlast” i "vreme je da odu”. Ali su i jedni druge upozoravali: "Ne sme biti ničeg da pokažemo da smo mi fini”.

Dominirale socijalne teme na transparentima

Transparenti koje su učesnici nosili dominantno su se bavili socijalnim temama. To potvrđuju ispisane poruke kao što su „Ne damo naš Telekom!”, „Dinkiću, gde su pare?”, „Prodali ste Srbiju!”, „Početak bune protiv dahija” i „Hoćemo promene”. Transparent na kojem je pisalo „Mi gladni, siti smo njihove demokratije!” jasno govori o egzistencijalnoj situaciji velikog broja učesnika ovog mitinga.

Reagovanja: Ne mogu julovci i tajkuni ništa da menjaju

Dragan Šutanovac, potpredsednik DS:

Desilo se upravo ono što smo i najavljivali - umesto da građanima Srbije objasne šta je to što bi oni činili, a što već nisu učinili devedesetih godina, govornici su se u maniru i žargonu svojih idola „kursadžija" obrušili neargumentovano na one koji su učinili sve da se vreme bezakonja, nasilja i neperspektive ne vrati u Srbiju. Podsećam da je Tomislav Nikolić bio potpredsednik u najvećoj vladi koja je postojala u istoriji Srbije, koja je bila većinski radikalska i u to vreme je pokazano kako i na koji način oni zajedno sa JUL-om rukovode Srbijom. Oni bi danas da se vrati to vreme, ali građani za to nisu. Činjenica je da se u Srbiji teško živi, ali je činjenica i da je miting pokazao da je alternativa sadašnjoj politici upravo jedno beznađe koje na jednom mestu okuplja kako četničke vojvode, tako i julovce i kursadžije.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus:

Opozicija ima legitimno pravo da traži vanredne izbore, a vlast ima obavezu da svojim radom pokaže da je taj zahtev neosnovan.

Čedomir Jovanović, lider LDP:

Za teško stanje u zemlji odgovorna je vlast koja nema sposobnost čak ni da formuliše politiku sa vizijom, ali je jedna od posledica toga miting SNS koji nije ponudio nijedan odgovor na brojne probleme našeg društva. Mešavina tajkuna, julovaca, primitivizma i demagogije koju je ta koalicija predstavila samo je potvrdila značaj političkog preokreta na kojem LDP insistira. Preokret nas obavezuje da budemo još precizniji u svom programu koji treba jasno da definiše cilj ove zemlje, način i vreme u kojem će taj cilj biti ostvaren kako bismo se suprotstavili nemoći vlasti, ali i želji Karića, Nikolića i njima sličnih da sa Tadićem podele Srbiju.
Pogledaj vesti o: Miting srpske napredne stranke,   Srpska Napredna Stranka,   Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.