Miščević: Proširenje u fokusu i tokom predsedavanja Malte

Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Proširenje u fokusu i tokom predsedavanja Malte

EU će iduće godine biti suočena sa brojnim izazovima, ali proces proširenja ostaje u fokusu i tokom predsedavanja Malte, zemlje koja će Uniji pružiti posebnu podršku na evropskom putu, naglaseno je večeras na konferenciji „Od slovačkog do malteškg predsedavanja Savetu - predavanje štafete i proširenje u doba neizvesnosti“.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Misčević je, na diskusiji u „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU infocentru“, kazala da se prioriteti Malte za predsedavanje EU slažu sa ciljevima Srbije i regiona na putu ka EU.

Navela je da su, kada je reč o migraciji i azilu, neke zemlje regiona, posebno Makedonija i Srbija pokazale ne samo da su partneri u rešavanju krize duž balkanske rute, već i da su deo rešenja i da se ponašaju na evropski način.

Miščević je istakla da Srbiju zanima da kreira zajedničku evropsku politiku u oblasti migracije i azila, te da smo posebno zainteresovani da učestvujemo u sporazumima o readmisiji sa trećim zemljama.

Kada je reč o bezbednosti, ona je kazala da evropska bezbednost ne može biti kompletna bez zapadnog Balkana.

Miščević je ukazala da je zaokruživanje jedinstvenog tržišta, još jedan prioritet Malte, u interesu Srbije, jer želi da bude konkurentna i deo toga.

Ona je naglasila da EU ne bi trebalo da zaustavi proces proširenja, pati od umora, već da treba da se ostvari kroz sadržaj koji mi možemo da ponudimo državama članice i dokažemo da smo ispunili obaveze.

Prema njenim rečima, sledeća godina biti izazovna u različitim oblastima, a cilj Srbije je da otvori dalja poglavlja.

„Sa Slovackcom smo mudro planirali otvaranje četiri poglavlja, želeli da zatvorimo dva, ali smo zaključili jedno. Mislim da ćemo poglavlje 26 zatvoriti početkom 2017.“, navela je Miščević.

Govoreći o namerama za otvaranje daljih poglavlja pomenula je poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu, 7 o pravu intelektualne svojine, 29 o carinskoj uniji, 33 o budžetskim pitanjima, kao i, posebno vezano za Maltu, 13 o ribarstvu.

Timovi Srbije, prema njenim rečima, rade vredno na omogućavanju otvaranja novih pogljavlja, dodajući da puno očekujemo od Malte, a da je cilj da Srbija radi na ispnjenju potrebnih kriterijuma.

Prema njenim rečima, veoma je važno da nastavimo sprovodjenje obaveze iz akcionog plana 23 i 24.

Upitana za predstojeće izbore u Srbiji, kazala je da svaki izborni period, u svakoj zemlji, zaustavlja zakonodavni proces jer se parlament i političari bave izborima.

„Ali kao što je to bilo prilikom prošlih izbora, mi ćemo preurediti program zakonodavnih aktivnosti. Imaće poslanici pred sobom veliki broj zakona“, najavila je ona.

Kao izazov je navela kako obezbediti dokaze za napredak, te i da se gradjanima što bolje komunicira kako bi znali šta se radi na putu ka članstvu u EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Panel diskusija ``Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu``

Izvor: Beta Video, 20.Dec.2016

BEOGRAD - Odžana panel diskusija na temu ``Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Predavanje štafete i proširenje u doba neizvesnosti`` u kojoj su učestvovali šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova, predstavnik Malte u Savetu EU Fabijan Psaila...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.