Ministri spoljnih poslova EU o kandidaturi Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2012, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri spoljnih poslova EU o kandidaturi Srbije

BRISEL -

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije završavaju danas dvodnevni sastanak u Briselu na kojem će dati političko mišljenje o tome da li Srbija ispunjava uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ministri evropske dvadesetsedmorice će u formatu "Opšti poslovi" doneti odluku da li će Beograd dobiti kandidaturu, koju će 1. marta konačno potvrditi šefovi država i vlada EU. U evropskim krugovima u Briselu očekuje se da će ministarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluka biti povoljna, imajući u vidu dogovor koji su Beograd i Priština postigli o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Pred početak prvog dana sastanka u Briselu visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da je posle sporazuma Beograda i Prištine "optimista" po pitanju kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Pozitivan stav o srpskoj kandidaturi juče su izneli i ministri spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, Austrije Mihael Špindeleger, Francuske Alen Žipe i Poljske Radoslav Šikorski.

Određene rezerve prema kandidaturi, prema izvorima agencije Beta sa sastanka u Briselu, pokazali su Rumunija i Litvanija, dok je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele pružio snažnu podršku Srbiji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.