Izvor: B92, 14.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kramarić: Ne znam za zločine

Zagreb -- U nastavku suđenja Branimiru Glavašu saslušan je ratni gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić koji je izjavio da ne zna ništa o likvidacijama civila srpske nacionalnosti.

Mediji su ranije pisali da je Kramarić tokom istražnog procesa 2006. godine dao različite izjave osječkoj policiji i istražnom sudiji Zlatku Posavcu u Zagrebu.

Njegova današnja izjava je, prema oceni novinara, bila sličnija onoj koju je dao istražnom sudiji jer je kazao da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zna ništa o zločinima pošto se tada, kako je objasnio, "nije mešao u odbranu grada, osim što im je pružao logističku podršku". On je, međutim, priznao da je "čuo priče o nestajanju Srba".

"Prvo su dolazile vesti, prvo o upadima u kuće civila, a kasnije i da neki civili nestaju", rekao je Kramarić dodajući da se tada zalagao da se tokom rata ne dešavaju "stvari zbog kojih bi kasnije mogli da se stidimo".

Na pitanje predsednika sudskog veća Željka Horvatovića kakav je bio njegov odnos sa Glavašem, koji je u to vreme bio komandant odbrane Osijeka, Kramarić je rekao da je bio "korektan".

Svedok je objasnio da je Osijekom, posle ubistva policijskog komandanta Josipa Reihla Kira, prestala da vlada samo regularna civilna vlast jer se uz nju pojavila i vojno-policijska vlast, čiji je deo bio i Glavaš. Ubistvo Rajhl Kira je, kako je rekao, pokrenulo otvorene međusobne sukobe tih dveju struktura.

Za razliku od današnjeg svedočenja, u kojem je Kramarić rekao da nije bio upućen u vojne stvari, u izjavi koju je 2006. dao osječkoj policiji rekao je da je Glavaš komandovao "Prištapskom četom" koja se još nazivala "Branimirova osječka bojna" (BOB).

Nakon saslušanja pred sudskim većem, Kramarića su ispitivali i tužioci koji su ga optužili da ne govori istinu o ratnoj ulozi Branimira Glavaša, odnosno o njegovoj povezanosti sa zločinima nad srpskim civilima.

Predstavnik državnog tužioca Miroslav Kraljević uložio je prigovor na njegovo svedočenje, smatrajući da je Kramarić, kao prvi čovek grada, morao da zna ko je 1991. komandovao tzv. zaštitnom ili prištapskom četom i koja je bila Glavaševa uloga u odbrani grada.

Glavašu i još šestorici saoptuženih sudi se u postupku poznatom kao "slučaj selotejp", u kojem se terete da su po naredbi Glavaša 1991. u Osijeku hapsili, maltretirali i likvidirali deset civila srpske nacionalnosti koji su nakon ubistva bačeni u reku Dravu, vezanih ruku i sa "selotejp" trakom zalepljenom preko usta.

Protiv Glavaša se na istom sudu paralelno vodi postupak, poznatiji pod nazivom "slučaj garaža", u kojem se, kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao i likvidirao dvojicu civila srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bivši gradonačelnik ne seća se Glavaševih zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2008

ZAGREB - Nekadašnji predsednik gradske skupštine i kasniji gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić izjavio je danas, u nastavku suđenja u zagrebačkom županijskom sudu Branimiru Glavašu i još šestorici optuženih za likvidacije srpskih civila u Osijeku 1991. godine, da nema saznanja o zločinima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.