Kosovo: Pecoliju uručena odluka o neustavnosti izbora predsednika

Izvor: Blic, 30.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Pecoliju uručena odluka o neustavnosti izbora predsednika

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Bedžet Pacoli podneo je danas ostavku, nakon što je Ustavni sud odlučio da njegov izbor u parlamentu pre mesec dana nije bio ustavan i poručio da će se ponovo kandidovati za tu funkciju.

"Predsednik Republike Kosovo Bedžet Pacoli spreman je da ispoštuje odluku Ustavnog suda", rekao je novinarima Pacolijev glavni pomoćnik Ibrahim Gaši.

On je dodao da će "Pacoli biti kandidat koalicionih partnera na novom izboru novog predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zato što nije prekršio Ustav".

Pacolijeva ostavka mogla bi da utiče na raspisivanje prevremenih izbora na Kosovu ukoliko političke stranke ne reše ovaj spor.

Pored Pacolija. odluka Ustavnog suda danas popodne je uručena i predsedniku Skupštine Kosova Jakupu Krasnićiju i predstavnicima opozicionog Demokratskog saveza Kosova koji su se i žalili da je procedura izbora predsednika prekršena.

Krasnići je potom, po povratku iz Mađarske, gde je predvodio delegaciju Skupštine Kosova, izjavio da se ne oseća krivim zbog načina na koji je vodio sednicu kada je izabran novi predsednik Kosova, a što je Ustavni sud proglasio neustavnim.

On je rekao da je sednicu Skupštine kada je izabran Bedžet Pacoli vodio onako kako je to pripremila admnistracija Skupštine i istakao da će poštovati odluku Ustavnog suda, a da će o daljim koracima odlučiti nakon što prouči odluku suda.

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak većinom glasova odlučio da je izbor predsednika Kosova bio neustavan odnosno u suprotnosti sa članom 86 Ustava Kosova.

Pacoli je juče javnom servisu RTK izjavio da će do kraja poštovati svaku tačku odluke Ustavnog suda Kosova.

List "Koha ditore" piše da je Pacoli još juče želeo da napusti kabinet predsednika ali da je tu ostao zahvaljujući sugestijama "međunarodnih prijatelja", koji su ga savetovali da ne odustane od kandidiovanja za predsednika zemlje.

Prema tumačenju pravnih stručnjaka, zbog činjenice da Pacoli nije pogazio Ustav već da je postupak njegovog izbora, za šta on nije odgovoran, bio neustavan, on ima pravo da se kandiduje za predsednika Kosova.

U odluci Ustavnog suda se, međutim, ne precizira da li ponovo treba glasati da Pacoli bude predsednik Kosova ili treba izabrati drugu ličnost za tu funkciju.

U članu 86 Ustava Kosova, na koji se poziva Ustavni sud, piše da predsednika Kosova bira Skupština Kosova tajnim glasanjem 30 dana pre okončanja mandata aktuelnog predsednika. Za kandidaturu za izbor predsednika je potrebno obezbediti 39 potpisa poslanika Skupštine Kosova.

Bedžet Pacoli je za predsednika Kosova izabran 22. februara.

U prva dva kruga kandidat treba da dobije dvotrećinsku većinu glasova u Skupštini koja ima 120 poslanika, dok je u trećem krugu potrebno da dobije pedeset odsto plus jedan glas ukupnog broja poslanika.

Prilikom izbora Pacolija u prva dva kruga glasanja u sali gde se održavala sednica Skupštine bilo je 67 poslanika, što je po svemu sudeći razlog zašto je Ustavni sud postupak izbora proglasio neustavnim.

U slučaju da i u trećem krugu glasanja kandidat ne dobije potrebnu većinu onda se Ustavom predviđa raspuštanje Skupštine Kosova i organizovanje novih izbora u roku od 45 dana.

Tači: Pitanje predsednika moglo bi da bude rešeno naredne nedelje

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da će izvršna vlast poštovati odluku Ustavnog suda o neustavnom izboru Pacolija za predsednika Kosova, najavljujući da bi sledeće sedmice moglo da bude rešeno pitanje kosovskog predsednika. "Početkom sledeće nedelje ćemo imati ustavno rešenje za predsednika", rekao je Tači na sednici kosovske vlade i pozvao opoziciju na saradnju. On je kazao da, uprkos nastalom problemu sa Pacolijem, vladajuća koalicija i dalje radi normalno.

Povezane vesti: Pacoli spreman da podnese ostavku, izjavio njegov savetnik Ustavni sud Kosova: Predsednik izabran neustavno Žalba Ustavnom sudu zbog načina izbora predsednika Kosova Fejt: Ustav Kosova nije prekršen prilikom izbora predsednika Pacoli: Sve strane imaju svoje predloge za pregovore

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pacoli podneo ostavku

Izvor: RTS, 30.Mar.2011

Predsednik Kosova Bedžet Pacoli podneo ostavku, posle ocene da je njegov izbor u parlamentu bio neustavan. Vršenje dužnosti predsednika preuzima Jakup Krasnići...Predsednicima Skupštine Kosova uručena je odluka Ustavnog suda po kojoj je izbor predsednika Kosova Bedžeta Pacolija u suprotnosti sa...

Nastavak na RTS...

Thaci: Nova sjednica skupštine Kosova idućeg tjedna

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Mar.2011

Bedget Pacolli će se ponovno kandidirati za predsjednika Kosova, kazao je njegov savjetnik Ibrahim Gashi. Danas je Pacolliu uručena odluka Ustavnog suda kojim se njegov izbor poništava. Kosovski premijer Hashim Tachi izjavio je da očekuje da će se skupština sastati idućega tjedna. Predsjednik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kosovo ostalo bez predsednika

Izvor: Mondo, 30.Mar.2011

Kosovo više nema predsednika, pošto je Bedžet Pacoli, posle samo mesec dana na toj funkciji, morao da podnese ostavku jer je Ustavni sud procenio da je njegov izbor u Skupštini bio neustavan.

Nastavak na Mondo...

Kosovo opet bez predsednika

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2011

Kosovski predsednik Bedžet Pacoli podneo je danas ostavku, nakon što je Ustavni sud odlučio da njegov izbor u parlamentu pre mesec dana nije bio ustavan i poručio da će se ponovo kandidovati za tu funkciju.

Nastavak na Radio 021...

Pacoli ne odustaje

Izvor: S media, 31.Mar.2011, 00:09

Bedžet Pacoli je ponovo kandidat za predsednika Kosova, izjavio je juče vršilac dužnosti predsednika Alijanse novo Kosovo Ibrahim Makoli, uz napomenu da su tako odlučili ta stranka i njeni koalicioni partneri. ..Kosovski Ustavni sud je ocenio da postupak izbora Bedžeta Pacolija iz Alijanse novo...

Nastavak na S media...

Skupština danas ponovo o izboru predsjednika Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2011

Sjednica kosovskog parlamenta biće održana danas, a jedna od tačaka dnevnog reda mogla bi da bude izbor predsjednika Kosova, nakon što je Bedžet Pacoli u srijedu podnio ostavku na ovu funkciju. Predsjedništvo Skupštine Kosova sjednicu je zakazalo za 11.00 časova, a zvanično je najavljeno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bedžet Pacoli kaže da nema potrebe za ostavkom

Izvor: SrbijaNet.rs, 31.Mar.2011

Predsednik Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da nema potrebe da podnosi ostavku na tu funkciju, već da je samo napustio kancelariju kosovskog predsednika. "Nema potrebe za ostavkom, ja praktično odlazim iz kancelarije predsednika i proces će biti započet od nule. Nisam

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.