Klaus i Gašparovič: EU ne sme uslovljavati Srbiju Kosovom

Izvor: Blic, 18.Feb.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus i Gašparovič: EU ne sme uslovljavati Srbiju Kosovom

Predsednici Češke i Slovačke snažno su podržali integraciju Srbije i Hrvatske u EU, istakavši da dalji Evropski put Srbije ne sme biti uslovljen Kosovom. Josipović, Gašparović, Klaus i Tadić sa suprgama u zamku Lani

"Bez obzira na naše stavove o politici EU , mi smo na današnjem sastanku izrazili snažnu podršku članstvu Hrvatske u EU i budućem članstvu Srbije", poručio je Klaus na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za novinare.

Na pitanje Tanjuga kako procenjuju izglede Srbije da 1. marta dobije status kandidata i da li ulažu napore da zemlje koje oklevaju ubede da podrže Srbiju, češki predsednik Vaclav Klaus je odgovorio: "Mi to forsiramo u svim prilikama. Jasno deklarišemo našu podršku Srbiji. Vrata EU ne smeju da budu zatvorena već se mora pružiti prilika svakoj zemlji koja to želi da učestvuje u procesu evrointegracije. To je naš jasan stav."

Slovački presednik Ivan Gašparovič istakao je da i Bratislava deli ovaj stav i dodao: "EU ne može da uslovaljava Srbiju Kosovom. Srbija mora da bude ocenjivana na osnovu onoga što je postigla na planu ispunjavanja standarda".

Boris Tadić je, zahvalivši se Češkoj i Slovačkoj na snažnoj podršci, istakao da svima u EU treba da bude jasno da "Srbija ne sme da bude uslovljavana Kosovom", posebno imajući u vidu da je učinila sve kako bi omogućila funkcionisanje sistema u Jugoistočnj Evropi, uključujući i regionalno predstavljanje Prištine, ali tako da ne prizna Kosovo.

Govoreći o stavu Srbije kada je reč o članstvu u EU, srpski predsednik je rekao da je to "politička investicija" koja ima i pozitivne i rizične elemente.

"Ipak, za Srbiju ono iznad svega donosi korist", naglasio je Tadić.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je na pitanje da li deli stav o neuslovljavanju Srbije Kosovom, rekao da za sticanje statusa kandidata priznavanje Kosova nije bilo uslov.

"Videćemo dalji tok dogadjaja. Ali podsećam da je Hrvatska na putu ka EU morala da ispuni i odredjenje političke uslove i siguran sam da će to učiniti i Srbija", rekao je on.

Češka i Slovačka, države nastale mirnim razdruživanjem Čehoslovačke 1993. godine, članice EU postale su 2004. godine. Hrvatska je krajem prošle godine zaključila pretpristupne pregovore sa EU i 28. članica Unije trebalo bi da postane 1. jula 2013. godine.

Boris Tadić sa suprugom Tatjanom u Češkoj

Srbija očekuje da 1. marta ove godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

I Klaus, mada poznat kao evroskeptik, i Gašparovič snažno podržavaju članstvo balkanskih država u Uniji.

Sastanak, na koji predsednici dolaze sa suprugama, održava se u zamku koji je poznat i kao mesto gde je sahranjen prvi čehoslovački predsednik Tomaš Masarik

Države na čijem su čelu su i članice Višegradske grupe (uz Poljsku i Mađarsku) čiji je osnovni cilj bio regionalna saradnja na putu ka EU.

Upravo iskustva ove grupe, formirane 1991. godine, mogla bi da posluže Tadiću i Josipoviću, predvodnicima trenda unapređenja međudržavne saradnje na Balkanu, kao inspiracija i model kako da se prevaziđu prepreke na putu ka EU.

Takođe, ona bi mogla da posluže i u pogledu postizanja konkretnih rezultata na planu regionalne saradnje - jednog od ključnih kriterijuma za napredavanje ka Uniji.

VIDEO > Boris Tadić u Češkoj:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo ne sme biti uslov za EU

Izvor: RTS, 18.Feb.2012

Dalji evropski put Srbije ne sme biti uslovljen Kosovom, složili se predsednici Srbije Boris Tadić, Češke Vaclav Klaus i Slovačke Ivan Gašparovič. Na sastanku u Pragu, predsednici Češke i Slovačke podržali integraciju Srbije i Hrvatske u EU...Predsednici Češke Vaclav Klaus i Slovačke Ivan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.