Kfor neće zanimati lokalni izbori na KiM

Izvor: Blic, 14.Mar.2012, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor neće zanimati lokalni izbori na KiM

Kfor mora da garantuje slobodu kretanja i bezbednost za sve građane, kao i da pomogne u normalnom funkcionisanju svih legalnih prelaza. Pitanje lokalnih izbora nas ne zanima i time nećemo da se bavimo - kaže u intervjuu za “Blic” Erhard Drevs, komandant Kfora na Kosovu i Metohiji.

Kako ocenjujete slobodu kretanja na severu KiM?

- Sloboda kretanja u severnom delu Kosova se poboljšava. Međutim, dokle god ne bude potpune slobode kretanja za sve ljude na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << severu Kosova, mi ne možemo biti zadovoljni.

Neke barikade su uklonjenje?

- Pretpostavljam da mislite na prepreke koje su bile na srbijanskoj strani administrativne linije, u blizini Jarinja i Brnjaka pre dve nedelje. Sve što mogu reći jeste da je uvek dobro kada se barikade uklone. Utiču na život ljudi.

Šta mislite o održavanju lokalnih izbora na KiM?

- Nemam informacija o tome. Takođe, ovo nije pitanje kojim bi se Kfor bavio.

Dokle je stigla istraga u slučaju paljenja prelaza Jarinje?

- Kfor nije deo ove istrage. To je pitanje za Euleks i policiju.

Da li na KiM ima još ilegalnih prelaza?

- Postoji još nekoliko nelegalnih prelaza i znamo da se neki od njih koriste. Mi posmatramo ove prelaze i pretresamo vozila kako bi sprečili krijumčarenje. Natovareni kamioni se preusmeravaju na zvanične prelaze.

Šta Kfor radi po pitanju kriminala?

- Mislim da našim naporima ka poboljšanju slobode kretanja i održavanju sigurnog i mirnog okruženja, mi doprinosimo poboljšanju situacije. Što se tiče borbe protiv kriminala, ponovo su to pitanja za KPS i Euleks.

Mnoge svetske organizacije ocenile su da je Kosovo najveća tranzitna stanica droge koja stiže sa ostalih kontinenata?

- Dozvolite mi da kažem da ja lično nisam video dokaze da je Kosovo najveća tranzitna stanica za drogu.

Da li je i Kfor identifikovao Zvonka Veselinovića kao vođu organizovane kriminalne grupe na severu Kosova?

- Upoznat sam sa tim imenom, ali naš zadatak nije da identifikujemo pojedince osumnjičene za vođstvo nad organizovanim kriminalnim grupama.

Šta vidite kao najveći problem na Kosovu i Metohiji?

- Mislim da su ekonomski izazovi dosta očigledni, što je slučaj u celom regionu. Mislim da nezaposlenost predstavlja najveći izazov.

Liberalna verska kultura

Da li na Kosovu postoji opasnost od terorističkih organizacija?

- Prilično sam uveren da verska kultura na Kosovu, koja je tradicionalno dosta liberalna, nije otvorena prema radikalnim grupama koje tvrde da imaju verski cilj.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drevs: Kfor neće zanimati lokalni izbori na KiM

Izvor: S media, 14.Mar.2012

Kfor mora da garantuje slobodu kretanja i bezbednost za sve građane, kao i da pomogne u normalnom funkcionisanju svih legalnih prelaza. Pitanje lokalnih izbora nas ne zanima i time nećemo da se bavimo - kaže za “Blic” Erhard Drevs, komandant Kfora na Kosovu i Metohiji...Priština: Održavanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.