Kfor: Bez promena na severu

Izvor: B92, 12.Jan.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor: Bez promena na severu

Priština -- Kfor je negirao informacije da će američki vojnici preuzeti odgovornost na severu Kosova od francuskih vojnika.

Portparol Kfora, Hans Diter Vičer, demantovao je da će grupa američkih vojnika u martu biti raspoređena na severu Kosova.

"U stvari, naredna Višenacionalna borbena grupa - Istok, kojom komanduju Amerikanci, a koju sačinjavaju vojnici više od deset nacija, nema određene odgovornosti", rekao je on.

"Oni mogu da se smeste svuda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po Kosovu, ali služe na osnovu operativnih potreba i pod komandom su komandanta Kfora, general-majora Erharda Bilera. On odlučuje o tome ko će delovati na severu ili drugim mestima na Kosovu", rekao je Hans Diter Vičer danas prištinskim medijima.

Takođe, po rečima Vičera, što se tiče operativnih potreba, treba uzeti u obzir da će u kampu u Novom Selu (kod Vučitrna ), na severu Kosova, biti smeštene trupe francuskog, marokanskog i nemačkog kontingenta koji će, ako bude bilo potrebe, delovati na severu Kosova.

Pre dva dana prištinski mediji su preneli da će na Kosovo do marta biti raspoređeno oko 450 pripadnika američke nacionalne garde iz Nju Meksika, te da se očekuje da oni budu locirani na severu Kosova.

Za tu grupu američkih vojnika prošlog vikenda je u centru "Las Kruces" pripređena počast pre polaska na Kosovo.

Portparol nacionalne garde, pukovnik Džejmison Herera, rekao je da je broj pripadnika garde koji će biti poslat na Kosovo veći nego broj pripadnika iz Nju Meksika koji su ranije odlazili na Kosovo.

Poslednjih godina, pripadnici nacionalne garde Nju Meksika smešteni su na Kosovu, u Avganistanu, Iraku i na Kubi.

Mediji u Prištini su preneli da se očekuje da pripadnici garde preuzmu odgovornost na severu Kosova, od francuskih vojnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor: Amerikanci neće preuzeti odgovornost na severu Kosova

Izvor: Blic, 12.Jan.2011

Portparol Kfora, Hans Diter Vičer, negirao je da će američki vojnici preuzeti odgovornost na severu Kosova od francuskih vojnika i da će grupa američkih vojnika u martu biti raspoređena na severu..."U stvari, naredna Višenacionalna borbena grupa - Istok, kojom komanduju Amerikanci, a koju sačinjavaju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.