Izvor: S media, 10.Apr.2013, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u UN: Zločini se ne smeju negirati, ni slaviti kao pobeda

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić otvorio je u sedištu UN javnu debatu o radu međunarodnih krivičnih sudova i ocenio da je "suštinsko pitanje kako međunarodno krivično pravosuđe može da pomogne u pomirenju bivših protivnika u postkonfliktnim, tranzicionim društvima".

"Ovo je prva takva debata, dve decenije od uspostavljanja ad hok Tribunala i 11 godina od stupanja na snagu Rimskog statuta o uspostavljanju Međunarodnih krivičnih sudova (MKS)", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naveo je on.

"Broj i raznolikost zemalja učesnica današnje debate pokazuje koliki interes vlada za ovu temu, kao i njen veliki značaj za međunarodnu zajednicu, pitanje je izuzetno osetljivo i zbog toga što debate o međunarodnom krivičnom pravosuđu često uključuju stavove o delikatnim stvarima poput suvereniteta ili nepristrasnosti."

"Duboko verujem da u Generalnoj skupštini ne treba da bude zabranjenih tema, jer gde bi inače mogle da se sastanu članice UN, kao ravnopravne, da razmene stanovišta, da iskreno i otvoreno i uključujući dalekožna pitanja", rekao je Jeremić.

"Međunarodno krivično pravosuđe ima iza sebe višegodišnji rad i bogato iskustvo koje treba da se proceni, a iz istorijskih arhiva mogu se izvući brojne pouke i videti najbolja praksa koja se može primeniti u budućnosti."

"Pitanja o kojima će se razgovarati su i diskrecija tužilaštva, pravni kriterijumi prema kojima se donose presude i proces biranja sudskih zvaničnika i osoblja kao i pitanje prvenstva jurisdikcije i kako se ona razvijala", najavio je Jeremić i dodao da će biti reči i tome kako izbalansirati donošenje presuda, sprečavanja nekažnjivosti i poštovanja prava kako žrtava tako i optuženih.

"Suštinsko pitanje je kako međunarodno krivično pravosuđe može da pomogne u pomirenju bivših protivnika u postkonfliktnim, tranzicionim društvima", kaže Jeremić.

(Tanjug)

FOTO: Beta/ Miloš Miškov

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić u UN: Zločini se ne smeju negirati,ni slaviti kao pobeda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2013

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, otvarajući današnju debatu o radu međunarodnih sudova za ratne zločine i pomirenju u Generalnoj skupštini UN, ocenio je da je za pomirenje izuzetno važno da se zločini ne negiraju, ali i da se ne slave kao nacionalni trijumf. Jeremić je naglasio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.