Jeremić:Srbija vitalno zainteresovana za stabilnost BiH

Izvor: Studio B, 09.Feb.2011, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić:Srbija vitalno zainteresovana za stabilnost BiH

Ministar inostranih poslova Srbija Vuk Jeremić izjavio je u Banjaluci da je Srbija vitalno zainteresovana za prosperitet Republike Srpske (RS), stabilnost BiH i zapadnog Balkana u celini.

"Srbija je vitalno zainteresovana za prosperitet RS, stabilnost BiH i zapadnog Balkana u celini, na čiju budućnost imamo zajedničke poglede", rekao je Jeremić novinarima posle sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Jeremić i Dodik razgovarali su danas u Banjaluci o odlasku predsednika RS u Berlin na razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i o skoroj sednici Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Srpski šef diplomatije rekao je da je razgovarano i o procesu evropskih intergacija, koje je Srbija spremna da pomogne. "Bilo bi dobro da što pre dođe do formiranja svih novih organa vlasti u BiH u skladu s izbornom voljom građana ove zemlje", naglasio je Jeremić.

Govoreći o ulozi Berlina u razgovorima sa političarima iz BiH u vezi sa formiranjem vlasti, on je ocenio da je Nemačka danas jedna od najuticajnijih zemljama u svetu, a ne samo u EU, i da je logično što pokazuje interesovanje za ovo područje.

"Nemačka nije jedina država koja ima uticaj i interes ovde na Balkanu. Takve interese imaju i Rusija i Turska i sa svima moramo da razgovaramo i blisko sarađujemo kada je reč o budućnosti Balkana", smatra ministar inostranih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, dobar odnos mora postojati sa svim zemljama, s kojima treba razgovarati, pri čemu treba "polaziti od toga šta je nacionalni i državni interes". Dodik, koji je i predsednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao da očekuje da će s Angelom Merkel razgovarati o političkim pitanjima koja se tiču evropskih integracija BiH, ali i nekim drugim temama, među kojima su i ekonomska.

On je dodao da je s Jeremićem razgovarao i o političkoj situaciji u RS, BiH i Srbiji, navodeći da na nivou BiH "postoji zastoj" u formiranju vlasti. Dodik je ponovio da se zalaže za poštovanje principa rotacije, kao i da na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH "dođe ne samo do personalne već i nacionalne promene".

On je ponovio i da nije pobornik ideje da se prave "predizborni odnosi kroz platforme koje mogu da budu EPP za neke politike". Dodik i Jeremić konstatovali su da odnosi RS i Srbije nikada nisu bili bolji i da će se saradnja nastaviti i dalje.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neophodni dobri odnosi sa svetskim silama

Izvor: S media, 09.Feb.2011

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Banjaluci da Srbija mora da ima dobar odnos i komunikaciju sa svim medjunarodnim silama, kad je reč o budućnosti Balkana, a Nemačka u tim odnosima ima posebnu težinu...Jeremić je, odgovarajući na novinarsko pitanje o uticaju Nemačke...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.