Jeremić: Savet bezbednosti UN da deluje bez oklevanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Savet bezbednosti UN da deluje bez oklevanja

NJUJORK -

U Savetu bezbednosti večeras je posle dvoipočasovnih izlaganja i debate završena sednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji.

Stavove Srbije je na sednici zastupao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je od ovog tela Ujedinjenih nacija zatražio da osigura da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene.

"Pozivam Savet bezbednosti da osigura da se više ne dozvole jednostrane nasilne akcije i da to učini na jasan, nedvosmislen, nepristrasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i statusno neutralan način", naveo je Jeremić u obraćanju Savetu bezbednosti, na sednici posvećenoj Kosovu.

"Ključni koraci bez daljeg oklevanja"

Ministar spoljnih poslova Srbije pozvao je takođe Savet bezbednosti da preduzme "ključne korake bez daljeg oklevanja".

"Ako smo iskreno zabrinuti za mir i stabilnost na Kosovu, ako je naš cilj ponovno uspostavljanje stabilnosti i poboljšanje kvaliteta života za narod na terenu, onda ne može biti opravdanja za odbijanje da se odmah odgovori na taj poziv", rekao je Jeremić.

U suprotnom, prema njegovoj oceni, to bi bilo "razočaravajuće odustajanje od odgovornosti", koju su ovom Savetu dale države sveta.

Jeremić je pozvao zvaničnike Kfora i Euleksa, kao i lidere lokalne zajednice, da počnu dijalog i da zajedno rade na ponovnom uspostavljanju mira.

"Uklanjanje barikada je jasno u interesu mira i stabilnosti, ali to treba postići isključivo mirnim sredstvima. Moramo naći način za izlazak iz začaranog kruga nasilja, u kojem samo cveta ekstremizam", rekao je on.

Malo urađeno na otkrivanju istine

Jeremić je kazao da je Srbija rešena da preduzme sve neophodne mere, kako bi utrla put za uspostavljanje sveobuhvatnog mira između Srba i Albanaca.

Jeremić je kazao i da je indikativno da gotovo svaki put kada treba da se održi nova runda dijaloga Beograda i Prištine, ođednom se unilateralizam vrati u prvi plan.

On je ponovio da je Srbija za miran dijalog i da kategorično odbacuje jednostrane akcije.

"Dok smo s pravom usredsredili pažnju na događaje na severu, ne smemo zanemariti činjenicu da se situacija pogoršala i na juguKosova", ukazao je Jeremić.

Govoreći o istrazi o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Jeremić je ocenio da je malo urađeno na otkrivanju istine, ali je pozdravio imenovanje Klinta Vilijamsona za glavnog tužioca specijalne istražne jedinice Euleksa i obećao pomoć njemu i njegovom timu.

"Srbija se ne protivi da Euleks ima centralnu ulogu u istrazi, ali", kako je dodao Jeremić, mora da ima ovlašćenja i da bude odgovoran Savetu bezbednosti kao što se radilo u svim ranijim slučajevima ratnih zločina na Balkanu bez obzira na pripadnost izvršilaca.

Čurkin: Po rezoluciji 1244 Kosovo je specijalna oblast u okviru Srbije

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Vitalij Čurkin rekao je večeras da ovo telo UN mora da pošalje nedvosmislen znak svima na Kosovu da se moraju uzdržavati od nasilja i nastaviti sa dijalogom.

Ističući da Rusija deli zabrinutost šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog situacije na Kosovu, Čurkin je ponovio da je stav zvanične Moskve da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da se to neće promeniti.

"Rezolucija 1244 je na snazi i za sve predstavlja međunarodno-pravnu osnovu za rešavanje pitanja Kosova. Verujemo da je važno za sve da se nastavi dijalog kako bi se našlo rešenje problema", rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, unilateralne akcije Prištine su neprihvatljive.

Rusija je, kako je rekao, zabrinuta zbog pogoršanja situacije na severu Kosova, napominjući da su neki incidenti veoma drski.

Kada je reč o sukobima Kfora sa Srbima, on je naveo da bi bilo bolje da se Kfor usredsredi, ne na uklanjanje barikada, već na to šta su bojazni građana tog dela Kosova.

"Kfor i Euleks su delovali, navodno, da bi obezbedili slobodu kretanja, to je zamena teza. Po rezoluciji 1244 Kosovo je specijalna oblast u okviru Srbije i zato se mi protivimo selektivnoj primeni mandata Kfora i Euleksa", rekao je Čurkin.

Upotreba sile kako bi se uspostavila vlast tzv. države Kosovo nije statusno neutralna i nije u skladu sa njihovim mandatom, naglasio je on, dodajući da se Rusija zalaže za detaljnu istragu o događajima 27. septembra kada je Kfor upotrebio oružje i ranio civile.

"Rusija takođe traži punu i objektivnu istragu u vezi sa navodima o trgovini ljudskim organima, kao i da ona bude pod okriljem SB UN", rekao je Čurkin.

Moskva je takođe zabrinuta zbog toga što se ključi svedoci u važnim procesima eliminišu, kao i zato što je broj povratnika na Kosovo nezadovoljavajući.

Zarif: Priština i Beograd doprinose napetoj situaciji

Situacija na severu je nestabilna i napeta od sredine oktobra a tome u velikoj meri doprinosi postojanje veze sa srpskim izborima na proleće i trenutna situacija u Prištini, rekao je večeras šef UNMIK-a Farid Zarif.

Podnoseći izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Zarif je podsetio na poslednje sukobe na severu Kosova do kojih je došlo "pošto je Kfor pokušao da ukloni neke od srpskih barikada".

Zarif je dodao da je to dovelo do sukoba sa Srbima sa severa Kosova "koji se protive simboličnom prisustvu predstavnika vlasti Kosova na tom delu teritorije".

"Kfor je pokušao da skloni blokadu kod Dudinog krša, to je izazvalo sukob sa Srbima koji su napali vojnike Kfora kamenjem. 21 vojnik je povređen", rekao je Zarif.

Zarif je podsetio da su vojnici Kfora preuzeli barikade kod Zubinog potoka i dodao da su u toj akciji korišćeni vodeni topovi i suzavci.

U toj akciji je, prema rečima Zarifa, povređeno 23 vojnika Kfora.

"Sve to jasno pokazuje eskalaciju i napetost. Unmik je osudio te akcije, kao i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, a predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas na uklanjanje barikada", kazao je Zarif.

Obe strane smanjile oštru retoriku

On je doda da je UMNIK tražio od svih strana da efikasnije komuniciraju jedni sa drugima i da je je rezultat toga da su strane "smanjile oštru retoriku kojom su se obraćale građanima".

"Euleks i Kfor će se i dalje suočavati sa teškoćama da severno od reke Ibar sprovode svoje mandate", rekao je Zarif i dodao da na Kosovu postoji i dalje osećanje nepoverenja, straha i ogorčenja, što stvara pogodnu atmosferu za nasilje.

On je podsetio na pomake koji su postignuti u pregovorima Prištine i Beograda, posebno u domenu priznavanja diploma, omogućavanja slobode kretanja i katastra.

Zarif je citirao delove izveštaja Ban Ki Muna, koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra, u kojem se upozorava da razvoj događaja na severu Kosova predstavlja jasno upozorenje da "nerešena pitanja predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u regionu".

Od 151 incidenta zabeleženog u tom periodu, 13 se odnosi na uništavanje pravoslavnih grobalja, 13 na kamenovanje srpskih vozila, a u 63 slučaja naneta je šteta kućama čiji su vlasnici Srbi.

Ban Ki Mun je takođe naveo da je situacija na severu Kosova u senku bacila sve ostale događaje na Kosovu kao i da akcija ROSU "nije bila izvedena u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama".

"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki Mun u svom izveštaju.

SAD: Kosovo ima pravo da kontroliše svoje granice

Predstavnica SAD pri UN Rozmari di Karlo izjavila je da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da Kosovo ima pravo da kontroliše granice i sprovodi vladavinu prava na čitavoj teritoriji, u punoj saradnji s međunarodnom zajednicom.

"Ne može se smatrati jednostranom akcijom ako Kosovo pokušava da uspostavi carinsku kontrolu", rekla je ona i podsetila da su prištinske vlasti koordinisale s Euleksom i Kforom akciju preuzimanja administrativnih prelaza na severu Kosova.

Predstavnica SAD je izrazila uverenje da su nedavni incidenti "dela izolovanih ekstremista", dok su prepreke slobodi kretanja, prema njenim rečima, "delo radikalnih srpskih i paralelnih institucija i, u nekim slučajevima, zvaničnika iz Srbije", ali je ocenila da Beograd i Priština mogu da izglade nesuglasice.

Vašington, prema njenim rečima, podržava istragu Euleksa o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i smatra da Savet bezbednosti ne treba da se meša u tu istragu.

Predstavnik Velike Britanije pri UN Majkl Tetam ocenio je da odgovornost za nedavne incidente snose "svi koji imaju uticaja na severu Kosova, uključujući vladu Srbije".

Tetam je pozvao sve strane da aktivno rade na obezbeđenju slobode kretanja i jačanju bezbednosti na severu Kosova.

London podržava Euleksov tim koji vodi istragu o trgovini ljudskim organima i smatra da Euleks ima potpuni mandat i jurisdikciju za taj posao, rekao je britanski predstavnik.

Predstavnik Francuske Žerar Aro je osudio nasilje nad vojnicima Kfora i ocenio da su Euleks i Kfor "adekvatno i proporcionalno pretnji" odgovorili na pretnje njihovoj bezbednosti.

Njihova intervencija je smanjila napetost, ali barikade na putevima i dalje sprečavaju primenu mandata međunarodnih institucija, napomenuo je on.

Francuski predstavnik je ocenio da je stanovništvo na severu Kosova izolovano "zbog dejstva kriminalnih grupa" i da situacijom "manipuliše organizovani kriminal".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela sednica SB UN o Kosovu

Izvor: Mondo, 29.Nov.2011

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija počela je sednica posvećena situaciji na Kosovu I Metohiji, na kojoj će stavove Srbije zastupati i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Nastavak na Mondo...

JEREMIĆ POZVAO SB UN DA DELUJE BEZ OKLEVANJA

Izvor: Kurir, 29.Nov.2011

Šef srpske diplomatije:Ako smo iskreno zabrinuti za mir i stabilnost na Kosovu onda ne može biti opravdanja za odbijanje da se odmah odgovori na taj poziv..NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet bezbednosti UN da bez oklevanja preduzme korake i osigura da se više ne...

Nastavak na Kurir...

SAD PODRŽAVA JEDNOSTRANE AKCIJE PRIŠTINE

Izvor: Kurir, 29.Nov.2011

NJUJORK - Predstavnica SAD pri UN Rozmari di Karlo izjavila je, na sednici SB UN posvećenoj Kosovu, da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da Kosovo ima pravo da kontroliše granice i sprovodi vladavinu prava na čitavoj teritoriji, u punoj saradnji s međunarodnom zajednicom.

Nastavak na Kurir...

Završena sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2011

NJUJORK - U Savjetu bezbjednosti večeras je poslije dvoipočasovnih izlaganja i debate završena sjednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.