Jeremić: Euleks može i u Beograd

Izvor: Politika, Tanjug, 16.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Euleks može i u Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je juče da do sada nije bilo reči o otvaranju kancelarije misije Euleks u Beogradu, iako ne vidi problem da do toga dođe. „U kom trenutku će doći do eventualne formalizacije predstavljanja evropske misije ovde, mi nismo razgovarali, ali ne vidim nikakav problem da se to dogodi kada za to dođe vreme i kada stepen saradnje bude zahtevao tako nešto”, rekao je Jeremić u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Domu Narodne skupštine povodom izjave šefa Euleksa Iva de Kermabona da će u Beogradu veoma brzo biti otvorena kancelarija te misije.

Kermabon je u nedelju, prilikom privatne posete Pećkoj patrijaršiji, rekao da će, imajući u vidu da je Euleks tehnička misija, biti potrebne veze sa svim zemljama u okolini kako bi mogli da rade zajedno i šire od Kosova, poput Europola ili Interpola.

Najavljeno otvaranje kancelarije Euleksa u Beogradu juče su na različite načine komentarisali poslanici u skupštini. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je novinarima u parlamentu da je možda bolje da Euleks ima kancelariju u Beogradu, kad se već nalazi na Kosovu, koje pripada Srbiji.

„Možda je i bolje da postoji kancelariju u Beogradu da svakoga dana imamo komunikaciju sa predstavnicima Euleksa i da ono što su sporna pitanja na Kosovu rešavamo istog trenutka. Ne možemo da im zabranimo da otvore kancelariju, sa njima moramo da sarađujemo”, rekao je Marković.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović ocenio je da pristajanje Srbije na dolazak Euleksa na KiM predstavlja potvrdu okupacije te srpske pokrajine, dok šef poslaničke grupe „Napred, Srbijo” Tomislav Nikolić smatra da se otvaranje kancelarije misije Euleks u Beogradu može protumačiti na dva načina.

„Može da se tumači kao glavno sedište u Republici Srbiji koje je nadležno za misiju na Kosovu, a neko bi zlurado mogao da tumači da će se Euleks razmestiti po celoj Srbiji”, rekao je on. Nikolić smatra da bi „sedište te saradnje” trebalo da bude u Prištini, pa da naši ministri, ako imaju o čemu da razgovaraju sa Euleksom, putuju u Prištinu „u svoju državu, kako Ustav kaže, i tamo razgovaraju sa Euleksom, jer ako se ta saradnja premesti ovde, onda je bolje da je u Briselu”.

-----------------------------------------------------------

Limdal: Misija Euleksa statusno je neutralna

Objašnjavajući izjavu šefa Euleksa portparol Karin Limdal juče je rekla Tanjugu da Kermabon, najavljujući otvaranje kancelarije u Beogradu i zalažući se za dobre odnose sa susednim zemljama, nije implicirao da je Srbija sused Kosova.

Šef Euleksa je, prema njenim rečima, govoreći o potrebi saradnje Euleksa sa susednim državama mislio na zemlje poput Albanije i Makedonije.

Na pitanje da li je za Euleks Srbija sused Kosova, portparol misije EU u pokrajini odgovorila je „ne, naravno da ne” i istakla da Euleks ne zauzima stav kada je reč o pitanju nezavisnosti Kosova. „Znate da zemlje članice EU imaju stav, ali mi nemamo s obzirom na to da predstavljamo svih 27 zemalja članica, a pet od njih nije priznalo nezavisnost Kosova. Zbog toga ne zauzimamo stav po tom pitanju. Mi smo statusno neutralni”, naglasila je Limdal.

B. Mitrinović

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Nismo razgovarali o otvaranju kancelarije Euleksa

Izvor: EMportal, 15.Dec.2008, 15:37

Ministar spoljnih pioslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da do sada nije bilo reči o otvaranju kancelarije Misije Euleks u Beogradu ali da ne vidi problem da do toga dođe.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.