Hoće na listu, ali ne i da gase stranke

Izvor: Blic, Beta, 11.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće na listu, ali ne i da gase stranke

Nova stranka na političkoj sceni Srbije koja će okupiti već postojeće partije sa lokalnog nivoa i G17 plus trebalo bi za petnaestak dana da dobije ime, saznaje „Blic". Partija Mlađana Dinkića u pregovorima je sa Boškom Ničićem, gradonačelnikom Zaječara i prvim čovekom pokreta „Živim za Krajinu", Vladanom Vasićem, liderom Koalicije za Pirot i gradonačelnikom Pirota, kao i pokretom „Zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Šumadiju" Veroljuba Stevanovića. Prema najavama, stranka će biti formirana u novembru.



Budući partneri ističu da je osnovna ideja - Srbija regija ono što je zajedničko svima i što ih okuplja. Kako dodaju, i jačanje Srpske napredne stranke „dovoljan je razlog da se udružuju demokratske stranke i pokreti". Međutim, lideri sa lokala protive se ideji da se njihove stranke utope u novu, već smatraju da za parlamentarne izbore treba da formiraju zajedničku listu, ali da na lokalnim izborima svako deluje zasebno kao i do sada.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, lider pokreta „Živim za Krajinu", kaže za „Blic" da je sa G17 plus razgovarao o udruživanju. On dodaje da je i ranije pokušavano da se okupe stranke koje su za regionalizaciju, ali su taj projekat „razvodnili Verko Stevanović i Palma, pa se tako nije uspelo da se zajedno izađe na prošle izbore".

Naš sagovornik ističe da nema ništa protiv da G17 plus bude nosilac ove ideje i svih aktivnosti za naredne parlamentarne izbore.

- Ali pod jednim uslovom, da Dinkić prihvati da ne gasimo svoje partije na lokalu. Pitanje liderstva za priču na republičkom nivou je poslednja stvar koja me brine, ali nisam za to da se gase pokreti na lokalu. To bi trebalo da bude zajednica partija regiona - ističe Ničić. On pojašnjava da je u prvoj radnoj verziji buduća grupa stranaka i pokreta bila zamišljena kao narandžasta koalicija. Ničić dodaje da se razgovara i sa pokretom za nišku regiju, a na nivou gradova sa Bečejom i Starom Pazovom.

Saša Milenić, potpredse­dnik pokreta „Zajedno za Šumadiju" i predsednik Sku­pštine Kragujevca, kaže za „Blic" da nema sumnje da je ovaj pokret partner G17.

- Ne želimo da se izgubi identitet pokreta „Zajedno za Šumadiju". Partnerstvo regionalnih stranaka i G17 mi vidimo kao opciju, ali ne i razlog zašto bismo gasili svoju - ističe Milenić.

I u SDA koji se u dobro upućenim krugovima vidi kao budući partner G17 plus tvrde da o tome nisu ni razgovarali ni razmišljali. Portparol stranke Enis Imamović kaže za „Blic" da je „Bošnjačka lista ostvarila rezultat kao zasebna lista i da su deo vladajuće koalicije kojoj je stožer DS i Boris Tadić".

Cenzus kao motiv

Profesor Filozofskog fakulteta Vladimir Vuletić kaže da G17 teško može da pređe cenzus, ali i da sa partijama sa lokala može da obezbedi relativno miran prolaz.

- Dinkić nije čovek koji trpi da ima marginalnu ulogu i jedini način je da sa lokalom obezbedi poziciju. Dobra stvar je nova stranka, jer to uvek ima više uspeha nego kada bi stranke sa lokala prešle u G17. Potencijalno negativna stvar je ako se G17 pojavi sa idejom da sa novom strankom ruši trenutnu koaliciju. Dva puta to mu je donelo poene, ali pitanje je da li bi i treći put bio uspešan - kaže profesor Vuletić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krivična prijava protiv Ničića

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2009, 10:37

BOR - Petar Balašević, predsednik Vlaške demokratske stranke, potvrdio je da je njegova stranka podnela krivičnu prijavu protiv Boška Ničića, gradonačelnika Zaječara, zbog izjave da VDSS sprovodi separatizam. - To je teška i neistinita optužba. Pokret „Živim za Krajinu“ stoji i iza laži...

Nastavak na Glas javnosti...

"Blic": Dinkić pravi novu stranku

Izvor: B92, 11.Jun.2009

Beograd -- Nova stranka koja će okupiti već postojeće partije sa lokalnog nivoa i G17 plus trebalo bi za petnaestak dana da dobije ime, saznaje "Blic"...Partija Mlađana Dinkića u pregovorima je sa Boškom Ničićem, gradonačelnikom Zaječara, i prvim čovekom pokreta "Živim za Krajinu", Vladanom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.