Galuči: Neobična reakcija EU na Tadićeve poteze

Izvor: Blic, 05.Apr.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galuči: Neobična reakcija EU na Tadićeve poteze

Nastojanje predsednika Srbije Borisa Tadića da osvoji novi predsednički mandat i državu još više približi Evropi, našla je na "donekle neobičnu" reakciju EU, mišljenja je američki diplomata i nekadašnji regionalni predstavnik UN u Mitrovici Džerard Galuči.

"Pošto je predsednik Srbije objavio svoju ostavku kako bi se kandidovao na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsedničkim izborima, moglo bi da se zamisli da će Kvinta Tadiću dati nešto prostora i mirovnim naporima više vremena: umesto toga oni deluju usresređeni na još čvršće zatezanje omče" napisao je Galuči u autorskom tekstu, koji je danas objavljen na sajtu "Transkonflikt".

Kada je reč o diplomatskom frontu jasno je da "Srbija kako bi dobila datum za početak pregovora o pridruženju EU, mora da 'učini dalje napore ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom'", piše Galuči.

Američki diplomata navodi da je nedavnu krizu počela Priština "tako što je jasno pokazala da je spremna da ukloni sve elemente srpskih institucija južno od Ibra upotrebom sile".

Euleks je, ističe on, takođe požurio na implementaciji sporazuma Beograd-Priština, insistiranjem da Srbi sa severa Kosova koriste dva 'zvanična prelaza'", na kojima su i kosovski carinici.

"Tadić verovatno nije imao na umu da se kandiduje za predsednika sa vestima o još jednoj krizi sa blokiranim putevima i većim otporom Srba sa severa Kosova kako se takmiče sa novinskim naslovima kako je članstvo u EU tako blizu", napisao je Galuči u tekstu pod naslovom "Srbija i Kosovo: Tadić računa na dobro ponašanje?".

"Moglo bi da se zamisli da će Kvinta Tadiću dati nešto prostora i mirovnim naporima više vremena. Umesto toga oni deluju usredsređeni na još črvšće zatezanje omče", istakao je Galuči.

"Ili oni zaista ne brinu da li će Tadić pobediti, ili veruju da je on toliko daleko sa 'podsticajem' koji je pružio kasni datum kandidature da ne može da izgubi. Ili možda oni jednostavno ne razmišljaju", naveo je američki diplomata.

Povezane vesti: Dačić: Nije bilo potrebe da Tadić skrati mandat Dejanovićeva raspisala predsedničke izbore za 6. maj, za sada osam kandidata Krasnići: Beograd ne ostvaruje dogovore iz Brisela Analitičari: Tadić ima veće šanse za pobedu Nemački mediji: Tadićev rastanak sa službom nije zauvek

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Galuči:Kvinta steže omču oko Tadića

Izvor: B92, 05.Apr.2012

Beograd -- Nastojanje Borisa Tadića da osvoji novi mandat i državu još više približi EU našlo je na "donekle neobičnu" reakciju EU, kaže američki diplomata Džerard Galuči..."Pošto je predsednik Srbije objavio svoju ostavku kako bi se kandidovao na predsedničkim izborima, moglo bi da se zamisli...

Nastavak na B92...

Galuči: Neobična reakcija EU na Tadićeve poteze

Izvor: S media, 05.Apr.2012

Nastojanje predsednika Srbije Borisa Tadića da osvoji novi predsednički mandat i državu još više približi Evropi, naišla je na "donekle neobičnu" reakciju EU, mišljenja je američki diplomata i nekadašnji regionalni predstavnik UN u Mitrovici Džerard Galuči..."Pošto je predsednik Srbije...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.