Izvor: Blic, 22.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galbrajt: Da je Tuđman živ, bio bi u Hagu zbog zločina

Da je poživeo, bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman danas bi bio u Hagu optužen za ratne zločine, izjavio je bivši američki amabasador u Zagrebu Piter Galbrajt i dodao da su u operaciji "Oluja" bili počinjeni ratni zločini koji su uključivali sistematsko spaljivanje srpskih kuća, pljačku i ubistva staraca koji nisu otišli pred hrvatskoim snagama 1995.godine.

"Apsolutno verujem da su počinjeni ratni zločini i to neposredno nakon operacije "Oluja", izjavio je Galbrajt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u razgovoru za zagrebački "Jutarnji list" dodavši da je drugo pitanje da li je hrvatski general Ante Gotovina kome se trenutno sudi u Hagu odgovoran za te zločine.

Galbrajt je prozvao Tuđmanovu administraciju kao saučesnika u tim zločinima jer je mogla bar da ih spreči. On smatra da je Tuđmanov režim tolerisao zločine jer je to bilo u interesu hrvatske državne politike, dodavši da mu je Tuđman direktno rekao da se "ljudi koji su otišli ne bi trebali vratiti".

Ističući da bi Hrvatska, da nije bilo rata i Tuđmana, već bila članica EU, Galbrajt naglašava i da je tadašnje hrvatsko rukovodstvo pogrešilo što se nije odreklo i osudilo Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH).

"Što se tiče NDH, Hrvatska bi trebalo da je osudi. Ideja koju je Tuđman zagovarao da je NDH bila legitimni hrvatski pokret, bila je pogrešna. To što je NDH koristila hrvatske nacionalne simbole, ne čini je istinskim hrvatskim pokretom. Ona je bila deo Hitlerovog nacizma, po svojoj brutalnosti i surovosti isto toliko loša ili ponekad još gora. I ondašnji nemački ambasador u Zagrebu je u izveštajima koje je slao u Nemačku osuđivao brutalnost Pavelića i vlade NDH", naglašava Galbrajt.

Američki diplomata je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je diplomatija SAD postigla na Balkanu, ističući pre svega mirovne sporazume koji su očuvali teritorijalni integritet Hrvatske i Bosne i priznavanje prava na povratak izbeglih. Najveći rezultat, po njemu, je insistiranje na saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, jer su od četrdesetak optuženih, svi osim dvojice danas u Hagu ili mrtvi, a da je od glavnih na slobodi ostao još samo Ratko Mladić.

Galbrajt je bio jedan od svedoka na suđenju u Hagu hrvatskim generalima Ante Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku koji se tereti za zločine počinjene za vreme i nakon akcije "Oluja" 1995. godine, a za svedoka su ga pozvali i optužba i odbrana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Galbrajt: Tuđman bi završio u Hagu

Izvor: B92, 22.Feb.2009

Zagreb -- Da je poživeo, bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman danas bi bio u Hagu optužen za ratne zločine, kaže bivši ambasador SAD u Zagrebu Piter Galbrajt... On je u intervjuu za zagrebački "Jutarnji list" ocenio da bi Hrvatska, da nije bilo rata i Tuđmana, već bila članica EU. Galbrajt...

Nastavak na B92...

Galbrajt: Da je Tuđman živ, bi bio u Hagu zbog zločina

Izvor: 24sata, 22.Feb.2009

Dodao je da su u operaciji "Oluja" bili počinjeni ratni zločini koji su uključivali sistematsko spaljivanje srpskih kuća, pljačku i ubistva staraca koji nisu otišli pred hrvatskoim snagama 1995.godine.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.