Federika Mogerini: Zaslužili ste otvaranje poglavlja

Izvor: Kurir, 28.Mar.2015, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federika Mogerini: Zaslužili ste otvaranje poglavlja

Mogerinijeva se zahvalila premijeru na liderstvu i sprovođenju teških reformi i dogovoru iz Brisela. Šef srpske vlade istakao da Srbiji niko ne gleda kroz prste, te da želimo sve da postignemo odgovornim radom

BEOGRAD - Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, koja je u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu od svog imenovanja, izjavila je posle sastanaka s državnim vrhom Srbije da vidi evropsku budućnost naše zemlje i navela da je spremna da prva pregovaračka poglavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << budu otvorena ove godine.

- Unija je spremna na otvaranje pregovaračkih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog značaja. Zahvaljujem premijeru Vučiću na liderstvu, posebno kad je reč o sprovođenju reformi, dogovoru iz Brisela i radu na polju evrointegracija. I u EU, a i ja lično, spremni smo da pređemo zajedno kilometre koji su pred nama - rekla je Mogerinijeva.

Nije trenutak da pričamo o Rusiji

Na pitanje da li su odnosi Srbije s Rusijom prepreka za početak pregovora sa EU, odgovorila je diplomatski da nije trenutak da se sada govori o preprekama.

- Nije to trka s preponama. Što se tiče odnosa Srbije i Rusije, veoma dobro razumemo istorijske, ekonomske i kulturne veze. Istorija i geografija se ne menjaju. Razgovarali smo o potrebi onoga što mi zovemo „usaglašavanje“, što je reč koju ne volim, na putu ka EU, ali poštujemo spoljnu politiku Srbije - kazala je Mogerinijeva.

S druge strane, premijer Vučić je rekao da Srbiji niko ne gleda kroz prste - ni domaća javnost, ni EU, te da želimo sve da postignemo odgovornim radom.

- Mogerinijeva je rekla da se Srbiji ne gleda kroz prste. To je smešna teza. Ako nešto mislimo da postignemo, to ćemo uraditi teškim radom - rekao je on.

Vučić se zahvalio na podršci koju dobijamo od gospođe Mogerini, jer nismo uvek po svakom pitanju morali da se slažemo.

Projekti

- Ne želimo da budemo teret EU, već deo porodice. Zajedno ćemo s predstavnicima albanske države da zakucamo na vrata evropskih zvaničnika zarad realizacije zajedničkih infrastrukturnih projekata, puteva i železnice.

O pitanju Kosova

NE TREBA EU DA DEFINIŠE ODNOSE

Mogerinijeva je na pitanje u vezi s njenom navodnom izjavom da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dve suverene države rekla da je imala iskrenu „kolokvijalnu razmenu“ sa studentima u Prištini, da je pomenula dve strane u pregovorima, ali da nije na EU da definiše strane. Navela je da je eksplicitno rekla da postoji pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što je, dodala je, odgovor na postavljeno pitanje.

Vodi svoju politiku

NEĆEMO EU ČEKATI DOVEKA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je u razgovoru s Mogerinijevom iskazao nezadovoljstvo što pregovaračka poglavlja sa EU još nisu otvorena.

- Imam utisak da se nalazimo u kritičnoj fazi. Radimo sve što se od nas očekuje, a poglavlja još nisu otvorena, iako je prošlo dosta vremena otkako je skrining završen. Ukoliko se od nas očekuje da čekamo još 10 godina, a malo-pomalo se utvrđuje kosovska nezavisnost, dok je ekonomska situacija sve teža i teža, građani Srbije će prestati da veruju u perspektivu ulaska u EU - poručio je Nikolić i dodao da se „pred našim očima stvara velika Albanija, albanski predstavnici dolaze u Srbiju i provociraju“.

Istopila se

DAČIĆ ŠARMIRAO MOGERINIJEVU

Mogerinijeva se juče sastala i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Razgovarali o evrointegracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, predsedavanju Srbije OEBS, kao i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Visoka predstavnica EU je dosadašnje predsedavanje OEBS ocenila kao veoma uspešno.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.