Evropski parlament u Strazburu ipak glasa o Srebrenici

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament u Strazburu ipak glasa o Srebrenici

Evropski parlament u Strazburu u četvrtak 9. jula glasaće o rezoluciji o Srebrenici.

Zahtev za donošenje rezolucije o zločinima u Srebrenici stavljen je na glasanje na početku plenarnog zasedanja u Strazburu na zahtev ALDE grupe i hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića.

Na zasedanju parlamenta u Strazburu danas je održana komemoracija kojom je obeleženo 20 godina od zločina u Srebrenici.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pročitao je saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ime svih parlamentaraca kojim je odata počast žrtvama, takođe poslanici su sa minutom ćutanja obeležili godišnjicu zločina u Srebrenici.

"Sećamo se žrtva Srebrenice, odajemo poštu za 8.000 muškaraca i mladića koji su sistematski ubijeni u centru Evrope pred očima međunarodne zajednice. Klanjamo se pred žrtvama", navodi se u saopštenju predsednika Evropskog parlamenta.

Šulc je izjavio da je zločin u Srebrenici najgori ratni zločin koji se dogodio u Evropi posle Drugog svetskog rata.

"Međunarodni sud pravde 2007. godine konačno je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid. Ovaj stravičan zločin dogodio se na teritoriji koju su kontrolisale UN, koje nisu bile dorasle ovom zadatku", izjavio je Šulc.

Šulc je naveo da je Evropski parlament s dve rezolucije obeležio zločine u Srebrenici. On je rekao da ta evropska institucija u Strazburu neće zaboraviti Srebrenicu, kao i da pomirenje nije moguće bez sećanja i priznavanja zločina.

"Nikada nećemo zaboraviti otrovnu retoriku koja je prethodila etničkom čišćenju na Balkanu. Suprotstavićemo sve one koji bude stare demone i nastavićemo da podržavamo sve koji su za pomirenje", rekao je on.

Predsednik parlamenta u Strazburu izjavio je u ime svih evroposlanika da su evropska vrata otvorena svim zemljama u kojima vlada demokratija i vladavina prava, pa i zemljama Zapadnog Balkana.

Na komemoraciji u Srebrenici Evropski parlament predstavljaće austrijska poslanica zelenih Ulrike Lunaček.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.