Читај ми!

Evropski parlament ipak glasa o Srebrenici

Evropski parlament u Strazburu u četvrtak, 9. jula, glasaće o rezoluciji o Srebrenici. Zahtev za donošenje rezolucije o zločinima u Srebrenici stavljen je na glasanje na početku plenarnog zasedanja u Strazburu na zahtev grupe ALDE i hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića.

Na zasedanju parlamenta u Strazburu danas je održana komemoracija kojom je obeleženo 20 godina od zločina u Srebrenici, prenosi Beta.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pročitao je saopštenje u ime svih parlamentaraca kojim je odata počast žrtvama, takođe poslanici su sa minutom ćutanja obeležili godišnjicu zločina u Srebrenici.

"Sećamo se žrtava Srebrenice, odajemo poštu za 8.000 muškaraca i mladića koji su sistematski ubijeni u centru Evrope pred očima međunarodne zajednice. Klanjamo se pred žrtvama", navodi se u saopštenju predsednika Evropskog parlamenta.

Šulc je izjavio da je zločin u Srebrenici najgori ratni zločin koji se posle Drugog svetskog rata dogodio u Evropi.

"Međunarodni sud pravde 2007. godine konačno je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid. Ovaj stravičan zločin dogodio se na teritoriji koju su kontrolisale UN, koje nisu bile dorasle ovom zadatku", izjavio je Šulc.

Šulc je naveo da je Evropski parlament s dve rezolucije obeležio zločine u Srebrenici. On je rekao da ta evropska institucija u Strazburu neće zaboraviti Srebrenicu, kao i da pomirenje nije moguće bez sećanja i priznavanja zločina.

"Nikada nećemo zaboraviti otrovnu retoriku koja je prethodila etničkom čišćenju na Balkanu. Suprotstavićemo se svima onima koji bude stare demone i nastavićemo da podržavamo sve koji su za pomirenje", rekao je on.

Predsednik parlamenta u Strazburu izjavio je u ime svih evroposlanika da su evropska vrata otvorena svim zemljama u kojima vlada demokratija i vladavina prava, pa i zemljama Zapadnog Balkana.

Na komemoraciji u Srebrenici Evropski parlament će predstavljati austrijska poslanica zelenih Ulrike Lunaček.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво