Dimitrijević: Igra nerava

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrijević: Igra nerava

Beograd -- Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio da bi eventualne mere protiv predsednika RS Milorada Dodika izazvale još veću krizu.

On je situaciju u BiH, nastalu nakon odluke RS da raspiše referendum o nekim institucijama u BiH, okarakterisao kao igru nerava.

Dimitrijević je, gostujući u "Kažiprstu" B92, primetio da visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ima bonska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovlašćenja i može da smeni koga god hoće, pa i Dodika, ali da je predsednik RS sada veštiji, popularniji i bolje povezan sa Srbijom.

On smatra da je referendum koji je raspisala RS na prvi pogled suprotan Dejtonskom sporazumu, ali da je taj sporazum napisan 1995. i da se nijedan Ustav ne primenjuje više onako kako je napisan, jer su okolnosti drugačije.

Po mišljenju Dimitrijevića, država mora da ima sudstvo i tužilaštvo i opasan je svaki pokušaj da se jednostranim aktom ugroze centralne institucije, kao što je opasno i obnavljanje ekstremnog nacionalizma.

O procesu protiv Šešelja

Komentarišući odluku sudskog veća Haškog tribunala da odbaci zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude pušten na slobodu, Dimitrijević je rekao da je podstrekavanje osetljiva kategorija i da ne mora biti isto u anglosaksonskom i domaćem pravu.

Dimitrijević je rekao da to što tolike godine traje istraga protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja pokazuje osnovnu manu Haskog tribunala, jer je Nirnberški proces završen već za godinu dana.

Prema njegovim rečima, ocene da je reč o "presudi pre presude" posledice su nerazumevanja, jer se proces prekida na sredini da bi sudije bi odlučile da li uopšte ima smisla dalje voditi postupak da se ne bi trošili novac i vreme.

Dimitrijević je rekao da sudija Žan Klod Antoaneti ima jake simpatije prema Šešelju, koji se, kao i Slobodan Milošević, sam brani - koristeći Tribunal kao tribinu za buduće političke poduhvate.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dimitrijević: Mere protiv Dodika izazvale bi veću krizu

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Maj.2011

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je danas da situacija u BiH podseća na klasičnu igru nerava, a da bi eventualne mere protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika izazvale još veću krizu. Dimitrijević je, gostujući na B92, primetio da visoki

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Incko: Referendum krši Dejton; Rusi: RS ne krši Dejton

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2011, 04:39

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da Republika Srpska "jasno krši Dejtonski sporazum", naročito anekse četiri i deset, a nedavni potezi rukovdstva RS predstavljaju najozbiljnije kršenje Dejtonskog sporazuma od njegovog potpisivanja pre 15 godina, prenose beogradski mediji...Incko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Incko: Potezi rukovodstva RS najozbiljnije krše Dejton

Izvor: Blic, 06.Maj.2011

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da Republika Srpska "jasno krši Dejtonski sporazum", naročito anekse četiri i deset, a nedavni potezi rukovdstva RS predstavljaju najozbiljnije kršenje Dejtonskog sporazuma od njegovog potpisivanja pre 15 godina...Incko je to naveo u izveštaju o...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.