Incko: Referendum krši Dejton; Rusi: RS ne krši Dejton

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2011, 04:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Referendum krši Dejton; Rusi: RS ne krši Dejton

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da Republika Srpska "jasno krši Dejtonski sporazum", naročito anekse četiri i deset, a nedavni potezi rukovdstva RS predstavljaju najozbiljnije kršenje Dejtonskog sporazuma od njegovog potpisivanja pre 15 godina, prenose beogradski mediji.

Incko je to naveo u izveštaju o BiH, koji je pripremio za raspravu u Savetu bezbednosti UN, zakazanu za ponedeljak, 9. maj, a taj izveštaj objavljuje "Glas Srpske". Uz redovan izveštaj o >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stanju u BiH, Incko je prvi put dostavio jedan ceo aneks koji nosi naziv "Republika Srpska".

U izveštaju koji je podeljen članicama SB UN, kako prenosi "Glas Srpske", Incko optužuje Narodnu skupštinu RS da svojim zaključcima direktno osporava ulogu visokog predstavnika i njegova ovlašćenja koja se navode u aneksu deset, ustav BiH, kao i sve odluke i zakone koje je, kako se navodi, visoki predstavnik doneo u skladu sa svojim mandatom. Incko je ocenio da se skupšitnskim zaključcima nastoji narušiti celokupni ustavni poredak BiH.

"Zaključci Narodne skupštine, kao i odluka o sprovođenju referenduma, dovode u pitanje sve zakone koje je doneo visoki predstavnik, a tvrdi se da ti zakoni krše Dejtonski sporazum i da RS ima pravo da ospori njihovo pravno dejstvo, između ostalog, i putem referenduma. Mnogima od tih zakona ustanovljene su institucije sa državnim nadležnostima", navodi se u Inckovom izveštaju.

Rusija smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, izjavio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je beogradskim "Večernjim novostima" rekao da se Rusija protivi upotrebi "bonskih ovlašćenja" za eventualno kažnjavanje vlasti u Banjaluci i da se rešenje mora tražiti dijalogom.

"Rusija je garant 'Dejtona' i mi smatramo da u odluci o raspisivanju referenduma nema kršenja sporazuma i da nema mesta za upotrebu protektorskih ovlašćenja", rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je rekao da se za Rusiju kao garanta Dejtonskog sporazuma "ne dovodi u pitanje celovitost BiH, ali isto tako i kapacitet entiteta Republike Srpske i Federacije BiH".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.