Dežer: Uslovi za kandidaturu su jasni i ostvarljivi

Izvor: Blic, 30.Jan.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Uslovi za kandidaturu su jasni i ostvarljivi

Uslovi koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi 27. februara dobila status kandidata za EU su jasni i ostvarljivi, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Dalja primena sporazuma sa Pristinom, želimo dalji razvoj koji se odnosi na regionalno predstavljanje Prištine i da Euleks i Kfor mogu da vrše svoj mandat na čitavoj teritoriji Kosova. Ta tri uslova su jasna i ostvarljiva", rekao je Dežer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Skupštini Srbije na javnom slušanju o evropskim integracijama.

Dežer je istakao da su uslovi za dalji nastavak evropskih integracija, koji podrazumeva i datum za početak pregovora, borba protiv korupcije, medijska reforma, reforma pravosudja i povećanje konkurentnosti privrede.

Dežer je demantovao navode poslanika Demokratske stranke Srbije Slobodana Samardžića da je EU proceš proširenja stavila na led.

"Ne postoji led u procesu evropskih integracija, mi se razvijamo i širimo, i Hrvatska će se pridružiti EU i želimo sve zemlje regiona na putu ka punom članstvu u EU", rekao je Dežer.

On je naveo da je Srbija u proteklih nekoliko godina u procesu evrointegracija učinila važne korake, i podsetio da je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sve države EU žele da vide Srbiju u uniji", rekao je Dežer i podsetio da su Srbiji na raspolaganju evropski fondovi u procesu pridruživanja.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da su evropske integracije i članstvo Srbije u EU jedini način da se odgovori zahtevu gradjana da žive u uredjenoj zemlji jednakih mogućnosti za sve.

"Građani žele pristojnu javnu upravu, manje korupcije i da veruju sudijama, žele da budu jednaki pred zakonom. To se dobija procesom evropskih integracija", rekla je Gordana Čomić.

Ona je podsetila da je Srbija krenula putem EU posle demokratskih promena 2000. godine i da ju je tim putem poveo tadašnji premijer Zoran Đinđić.

Pozvala je opoziciju da ili navede kojim bi Srbija putem trebalo da krene ili da podrži ranije usvojenu rezoluciju o evrointegracijama.

Povezane vesti: Delević: Za status kandidata ispuniti sve uslove iz decembra Zahtevi Nemačke ostaju na snazi Terci: EU nema novih uslova za Srbiju Todorić: EU gubi uticaj ako ne dobijemo kandidaturu Usvojena rezolucija o Srbiji u Savetu Evrope
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.