Čekam Tadićevu konkretnu ponudu

Izvor: Politika, 25.Dec.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekam Tadićevu konkretnu ponudu

SPS nije protiv rekonstrukcije vlade, ali je protiv toga da se rasprava vodi u medijima, a da nema nikakvog efekta od svega toga

Očekujem da razgovori o rekonstrukciji vlade počnu, jer mislim da je to ozbiljna ideja, a da li će biti realizovana, ne znam. Mi u socijalističkoj partiji Srbije jesmo za razgovore, ali do sada nisam dobio nikakav konkretan predlog kako treba da izgleda rekonstruisana vlada, kaže za „Politiku”, prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SPS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ivica Dačić.

„U svakom slučaju, očekujem da se u prvih nekoliko meseci razreši da li će se ići u rekonstrukciju vlade, ili ne i da završimo sa tim. Ovako, jedna ideja se plasira u javnosti i rasprava o tome se vodi u medijima, a onda ispadne da je SPS protiv toga. Ako smo u vladajućoj koaliciji, onda valjda treba prethodno da se dogovorimo”, objašnjava Dačić.

Od koga očekujete taj konkretan predlog o kome govorite? Od predsednika Tadića?

To bi trebalo da bude predlog najveće stranke u vladi.

Mislite li da ima razloga da se vlada rekonstruiše godinu dana pred izbore?

Mislim da ima političkog razloga, jer bi građani to podržali. Što se tiče rada vlade, ne mislim da je značajno.

A da li je po vladu štetno što se toliko dugo govori o rekonstrukciji?

Mislim da jeste, jer neki ministri osećaju da su već otpisani i imaju problema u radu, jer nailaze i na neki tih otpor administracije, jer ih već vide kao bivše.

A ja sam već govorio o tome da rekonstrukcija vlade nije samo smanjivanje broja ministarstava već i promena određenih ministara za koje smatramo da ne rade dobro. Mislim da bismo to mogli da uradimo mnogo brže i lakše i da bi efekat bio isti.

Da li su to oni ministri čija su se imena pojavila u medijima? Znate li kako je uopšte nastao taj nezvaničan spisak onih za koje nema mesta u novoj vladi?

To je sada sve stvar pretpostavki. Evo, recimo, ako gledate SPS, ja sam predsednik stranke, Žarko Obradović zamenik predsednika, pa bi nelogično bilo da mi budemo rekonstruisani. Krkobabić takođe ne može da se „rekonstruiše”... Znate, prva vlada Srbije iz 1811. imala je samo šest ministarstava: spoljnih i unutrašnjih poslova, finansija, pravde, vera.

Teoretski, i ova vlada može da ima šest ministarstava.

Pre neki dan ste rekli da se broj ministarstava utvrđuje kad se vlada formira. Zbog čega mislite da se to pitanje pokreće tek sada? Da li to zaista može da donese velike finansijske uštede?

Očigledno postoji procena da je to političkikorisno, da bi građani Srbije sigurno podržali da ima što manje članova vlade, jer misle da će tako biti manji troškovi. Opet, kažem, mi nismo protov rekonstrukcije vlade, samo smo protiv toga da se rasprava o tome vodi u medijima, a da nema nikakvog efekta od svega toga. Inače, predlozi i radikala i DSS-a, sa jedne strane, i DS i G17 plus, sa druge strane, prilikom formiranja vlade bili su potpuno isti: i jedni i drugi su SPS-u nudili četiri mesta u vladi.

Drugo, mislim da nije tačna ocena da je ovoliki broj stranaka u vladi posledica izbornog sistema. To je posledica velikog broja stranaka na nekim izbornim listama. Ako neko misli da vlada treba da ima 15 ministarstava što to nije urađeno kad je formirana. Nego je svako hteo da ima svog ministra. Šta se sad pravimo naivni? I neko misli da će sad neka stranka da dozvoli da nema ministra u rekonstruisanoj vladi zato što je nekome to naknadno palo na pamet.

U medijima se uveliko spekuliše da biste vi, prilikom te rekonstrukcije, morali da se lišite Milutina Mrkonjića i Petra Škundrića? I da vam je i mesto premijera nuđeno „u zamenu” za odustajanje od ta dva ministarstva?

To mi nikada nije ponuđeno.

Uopšte vam nije nuđeno mesto premijera?

Sada ne, to je bila ideja kada je formirana vlada, ali je Mlađan Dinkić tada bio protiv toga, jer G17 plus ima veći broj poslanika.

A sada je, navodno, upravo lider G17 plus predložio Tadiću da vi budete premijer?

To ne znam, jer sa mnom o tome niko nije razgovarao.

Ni Dinkić vam ništa nije rekao?

Ne, niko sa mnom nije razgovarao na način na koji se vode takvi razgovori. Sve ostalo su neke nezvanične informacije. Moj zahtev to nikada nije bio, ni prilikom formiranja vlade, ni sada. Moj zahtev nije bio ni da budem ministar unutrašnjih poslova, ja sam prihvatio predlog koji sam dobio.

Dakle i ovog puta očekujete da dobijete konkretan predlog?

Očekujem da predlože neku varijantu za razgovore. Jako je teško operisati sa nekim pitanjima kada se postave prvo u javnosti. Onda se, kao korektan koalicioni partner, nađete u jednoj defanzivnoj poziciji. Tako smo došli u situaciju da SPS kao brani svoje ministre. Evo, navešću vam još jedan primer kako takve stvari loše izgledaju. Mi smo pre 15 dana imali sastanak na najvišem nivou na kome su bili prisutni svi iz vladajuće koalicije koji imaju poslaničke grupe, a na kome su nam premijer i predstavnici Ministarstva finansija izneli predlog za povećanje PDV-a. Da bih, kad je počela rasprava u skupštini, saznao da je DS podneo amandman da se PDV ne povećava za računare, a G17 plus za hotelske usluge. I sad SPS treba da bude taj koji će da brani zakon koji su oni predložili. Dokle više da mi budemo u takvoj situaciji?

Pa da li vi to kažete svojim koalicionim partnerima?

Pa rekao sam, ja to javno kažem.

Ali da li razgovarate o tome i kad se sastanete? Da li, recimo, pitate otkud u medijima to da će SPS ostati bez dva ministra, ko im je to dojavio?

Ma to je lepa tema uvek kada postoje neke ozbiljnije. I sve je to u redu, dobro je da se o tome priča. Kao i o grobu Draže Mihailovića. Samo to nisu životne teme. I ponoviću još jednom, ja sam svašta u životu prošao i ne bih voleo da bilo ko ponavlja greške, ni mi, ni neki drugi naše greške. Ljudi će na kraju glasati na izborima zavisno od svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju i svoje pozicije u društvu, u zavisnosti od toga da li su zadovoljni ili ne. I, sa druge strane, zavisno od toga da li, po njima nečija politika otvara perspektive ili se smatra da će sa njom biti sve gore. Sve ostalo su dnevnopolitičke priče, u kojima se stvarno trudim da ne učestvujem.

I kad se danas postavlja pitanje našeg uticaja – da SPS nije doneo odluku da formira vladu, Srbija danas ne bi bila bliža Evropskoj uniji. Za to je bila potrebna politička mudrost, hrabrost i snaga da se to progura u SPS-u gde su svi bili protiv. Ja sam to uradio stavljajući svoju funkciju na ispit i očekujem, i korektno je, da se to poštuje. Pri tome ne mislim samo na DS nego i na širu javnost.

Mi, inače, imamo veoma dobru komunikaciju sa DS-om i ovde je više stvar u nekoordinaciji u radu nekih državnih organa nego što ima nekih problema u našim odnosima.

Vaš koalicioni partner Dragan Marković Palma kaže da ne veruje da će biti rekonstrukcije vlade i da ne zna koliko bi se time uštedelo. Da li će i on biti konsultovan kada se o tome bude razgovaralo?

Naravno da hoće. Postoje dva nivoa konsultacija unutar vladajuće koalicije, jedan čine stranke koje imaju poslaničke klubove. Kad je reč o koaliciji SPS–JS–PUPS, mi imamo dva poslanička kluba SPS–JS i PUPS. Ali kada se razgovara o nečemu što se tiče svih stranaka, onda u konsultacijama učestvuju svi iz vladajuće koalicije.

Dakle ne biste o rekonstrukciji vlade vi „pregovarali” u ime cele koalicije SPS–JS–PUPS?

Ne.

Ovo je prva pretežno levičarska vlada od 2000. godine. Koliko ono što radi stvarno ide u pravcu programskih ciljeva levice kao što su socijalna pravda, jednakost...?

Ako pogledate Deklaraciju o pomirenju između DS-a i SPS-a videćete da je taj dokument više levičarski i socijaldemokratski i od programa naših stranaka. Postoje u vladi i druge stranke kojima je socijaldemokratija principijelna orijentacija. Naravno, ostvarivanje tih principa zavisi od ekonomske snage u zemlji i to je najveći problem. Mogućnosti za ostvarivanje principa socijalne pravde su bile veoma ograničene, ali smo uspeli da se od tih principa ne odustane. Znate bilo je predloga tipa – nema para, hajde da smanjimo penzije, ili da ukinemo neke socijalne kategorije.

 Da li je za sve kriva svetska ekonomska kriza, da li je uprkos njoj moglo bolje?

Ja sam zadovoljan, nisam najzadovoljniji, ali sam zadovoljan, pre svega što smo kod DS-a naišli na razumevanje za te osnovne principe, za razliku od prethodne vlade u kojoj su bili DSS i G17 plus, koje nisu stranke levice.

Pa G17 plus je i sada u vladi?

U principu, oni vode resor ekonomije, socijalna politika je resor Rasima Ljajića, čija stranka je takođe socijaldemokratske orijentacije, a ova ostala ministarstva su uglavnom DS-ova.

Dobro, ali da li se razumete oko osnovnih ciljeva?

Da, nema nikakvih problema sa G17 plus. Mislim da je Mlađan Dinkić u međuvremenu dosta reformisao i svoju stranku i svoj pogled na ekonomske principe u odnosu na 2000. godinu. Svi zajedno smo ustanovili da smo u nečemu i grešili, kao što je, recimo, potpuna liberalizacija uvoza 2000. godine što je dovelo do ogromnog spoljno trgovinskog deficita. Čak i ta ideja akcionarstva koja se čula od njega je u osnovi ideja socijaldemokratije.

Gordana Novaković

-----------------------------------------------------------

Ne pregovaramo sa Tačijem

Da li ste saglasni sa predsednikom Tadićem da treba da pregovaramo sa Hašimom Tačijem uprkos tome što je u izveštaju Dika Martija „optužen” za trgovinu ljudskim organima?

Ako smo već rekli da ćemo da učestvujemo u dijalogu, on mora da se vodi. A koliko znam ne pregovaraju ni Tadić ni Tači nego timovi koji su formirani. Na čelu tima koji je odredila Vlada Srbije je, kao što je objavljeno, Borko Stefanović.

objavljeno: 26.12.2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPS nije protiv rekonstrukcije Vlade

Izvor: Mondo, 26.Dec.2010, 03:18

Socijalistička partija Srbije nije protiv rekonstrukcije Vlade, izjavio je predsednik SPS i vicepremijer Ivica Dačić koji očekuje da se u prvih nekoliko meseci 2011. godine razreši da li će biti rekonstrukcije, ili ne.

Nastavak na Mondo...

Dačić: Čekam ponudu

Izvor: Studio B, 26.Dec.2010

Potpredsednik Vlade Srbije i lider Socijalističke partije Ivica Dačić je izjavio da njegova stranka nije protiv rekonstrukcije vlade, ali je protiv toga da se rasprava vodi u medijima, a da nema nikakvog efekta od svega toga..."Očekujem da razgovori o rekonstrukciji vlade počnu, jer mislim da je...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.