Beograd za nastavak dijaloga

Izvor: B92, 28.Sep.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd za nastavak dijaloga"

Brisel -- Šef beogradskog tima Borko Stefanović izjavio je da Srbija očekuje nastavak razgovora o situaciji na severu Kosova uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice.

Stefanović je ovo rekao nakon što je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper saopštio da delegacija Srbije nije spremna na razgovor sa predstavnicima Prištine o pitanjima energije, telekomunikacija i učešću Kosova na regionalnim forumima.

Kuper je, takođe, rekao da situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na administrativnim prelazima na severu Kosova nije tema ni dijaloga, niti bilo kakvih odvojenih razgovora sa Srbijom.

"Bilo bi besmisleno razgovarati sa Prištinom o tim pitanjima u senci upotrebe oružane sile Kfora protiv nenaoružanih građana", rekao je Stefanović.

"Krv koja je pala obavezuje nas da pre svega to rešimo. Naša ruka je pružena, ali akutna i zapaljiva situacija na severu je prioritet", rekao je on.

Stefanović je u utorak uveče i danas pre podne vodio razgovarao sa Kuperom i zvaničnikom Stejt departmenta Filipom Rikerom o situaciji na severu Kosova, posle okršaja Srba i Kfora na prelazu Jarinje, ali kako je rekao, beogradska delegacija "nije naišla na razumevanje".

"Postoji negativna percepcija da Srbija treba samo da prihvati sadašnje stanje, nastalo nakon jednostranih poteza Prištine, uz podršku međunarodne zajednice", rekao je Stefanović.

"To pokazuje duboko nerazumevanje situacije", dodao je on.

Stefanović je obrazložio da je beogradska delegacija pokazala maksimalnu konstruktivnost, predlažući nekoliko planova za mirno prevazilaženje problema nastalih upućivanjem kosovskih carinika na prelaze Jarinje i Brnjak, ali međunarodni posrednici za to "nisu imali sluha".

Uprkos tome,on je izrazio očekivanje da će se razgovori nastaviti "bilo kad i bilo gde ".

"Moramo biti strpljivi i razumni", rekao je on i dodao da bi u ovom trenutku bilo najlakše odustati od dijaloga.

" Mi ne dižemo ruke od dijaloga kao što ne dižemo ruke od evropskih integracija i našeg naroda na Kosovu", istakao je Stefanović.

" Dijalog mora da se nastavi, ali to neće biti moguće dok se ovo stanje ne reši", ukazao je on.

Stefanović je, međutim, priznao da bi trenutna pat pozicija mogla da potraje.

"Ne treba sad da budemo pesimisti, ali prvi put posle dužeg vremena treba da pogledamo preko horizonta, koji u ovom trenutku izgleda prilično preteći", rekao je on i dodao da se nada da prekid dijaloga sa Prištinom neće uticati na proces evropskih integracija Srbije.

Stefanović se osvrnuo na mišljenja da je ceo proces od početka bio osuđen na propast.

"Molim dušebriznike da mi kažu koji je njihov plan. Građani očekuju rešenje", rekao je on i izrazio očekivanje da će međunarodna zajednica kad-tad uvideti da se stanje na severu KiM ne može rešiti jednostranim potezima i upotrebom sile.

"Nekad je potrebno povući crtu, ali među nama nije klanac", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Beograd za nastavak dijaloga

Izvor: Politika, 28.Sep.2011

BRISEL – Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović izjavio je danas u Briselu da Srbija očekuje nastavak razgovora o situaciji na severu Kosova i Metohije uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice...Stefanović je ovo rekao nakon što je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine...

Nastavak na Politika...

Simić: Prekid razgovora je neprihvatljiv!

Izvor: S media, 28.Sep.2011

- Iznuđivanje prekida dijaloga između Beograda i Prištine je neprihvatljivo. Neko iz vrha vlasti morao bi da se obrati javnosti – kaže za S media portal profesor FPN-a Predrag Simić. ..Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je za S media portal da je prekid razgovora Borislava...

Nastavak na S media...

Stefanović: Sada smo u pat-poziciji

Izvor: S media, 29.Sep.2011, 02:10

Pošto međunarodni posrednici nisu imali sluha za predloge Beograda za mirno prevazilaženje krize, sada smo u "pat-poziciji", izjavio je šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović. ..Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je situacija na severu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.