Americi bliža Demokratska stranka

Izvor: BKTV News, 07.Maj.2012, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Americi bliža Demokratska stranka

Širenje izborne epidemije u Evropi, koje je obeležilo protekli politički vikend s kraja na kraj kontinenta, dobilo je primetan odjek u nacionalnim medijima širom SAD. Utisak je (za to zainteresovanog posmatrača) da Srbija i nije tako loše prošla kad je reč o sveukupnom publicitetu.
Razume se, ima i te kakvih razlika u poređenju s novinskim prostorom i RTV minutažom koju ovih dana dobijaju za Ameriku važni izbori, na najvišem nivou, u savezničkoj Francuskoj i Grčkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << , pa čak i oni na nekoliko regionalnih nivoa u Nemačkoj, gde se, pored ostalog, proverava i stepen tamošnjeg (ne)raspoloženja prema unutrašnjoj i spoljnoj politici kancelarke Angele Merkel. Ali, mi iz Srbije smo po publicitetu posle njih - u svakom slučaju daleko ispred Jermenije, za koju je tu negde samo pomenuto da je ovog 6. maja i ona došla do neke svoje „istorijske prekretnice“.
Inače, od svega što se tokom vikenda ovde čulo i pročitalo povodom našeg izbornog čistilišta, dominiraju, kao zajednički imenitelj, dve konstatacije. Početna - da veća izlaznost glasača u odnosu na 2008 (registrovana u jutarnjim časovima) predstavlja „nagoveštaj spremnosti za potpuni raskid s prošlošću, koji svet traži od Srbije“. I druga, zaključna, koju je i vrlo konkretno formulisao nedeljni Vašington post s porukom da je „pred Srbima izbor između prozapadne vlade ili one koja će vratiti na vlast saveznike pokojnog balkanskog čvrstorukaša Slobodana Miloševića“.
Polazeći od te ocene, prestonički dnevnik dalje razvija svoju već davno poznatu tezu - koja je veoma kompatibilna s poznatim stavom Obamine administracije i Kongresa (koliko se to moglo čuti ovih dana s raznih strana u Vašingtonu), da će naši izbori odlučiti „da li će Srbija nastaviti proces pomirenja sa susedima i ratnim protivnicima, uključujući i bivšu pokrajinu Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. godine“.
Post je tim povodom, kao i ogromna većina ostalih ekspertskih i medijskih pratilaca zbivanja na našem delu Balkana, izdvojio kao „glavne suparnike na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji Borisa Tadića i njegovu proevropsku DS i nekadašnjeg Miloševićevog saveznika Tomislava Nikolića“. Za doskorašnjeg predsednika navodi se da traži i treći mandat „kako bi obavio započeti posao“, dok se njegov glavni rival opisuje kao lider „nacionalističke SNS, koja je napravila svoj kapital na tekućim ekonomskim nevoljama EU i time kod mnogih Srba uticala na privlačnost tog bloka“.
S tim u vezi, vašingtonski list piše da su jučerašnji izbori zatekli Srbiju u dubokoj ekonomskoj krizi - sa stopom nezaposlenosti od 24 odsto i ogromnim nezadovoljstvom javnosti zbog opadanja životnog standarda. „Srbija s nestrpljenjem iščekuje neophodne promene. Ovako dalje ne ide. Već noćas, ili kroz dve nedelje, čućete od mene kako ćemo Srbiju pokrenuti napred“, prenosi Post tim povodom, posle jučerašnjeg glasanja, optimističku izjavu Tomislava Nikolića, opisujući ga kao „kao nekadašnjeg upravnika groblja, danas sigurnog u svoju pobedu na izborima“.
Njujork tajms: Dačić možda premijer
Njujork tajms je takođe opširno izvestio o “mogućoj velikoj promeni posle predsedničkih izbora u Srbiji”. Ukazujući na „slabu ekonomiju koja je izazvala veliko nezadovoljstvo sadašnjim liderima“, vodeći američki dnevnik posebno je ukazao da neizvesnost oko opredeljivanja za budućeg predsednika „donosi priliku nekadašnjem Miloševićevom saradniku Ivici Dačiću, da svojim koalicionim manevrom pojača postojeći politički uticaj - i domogne se, možda, i položaja predsednika vlade u Beogradu“.
Evropski mediji: Okršaj dva bloka
Izbori koji su juče održani u Srbiji zapravo su predstavljali okršaj koalicija okupljenih oko DS i SNS i njihovih predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, zaključak je uticajnih evropskih medija. Istovremeno, lider SPS Ivica Dačić ocenjen je kao političar koji će imati ključnu reč prilikom formiranja buduće vlade.
„Nedavna istraživanja javnog mnjenja davala su gotovo podjednake šanse za pobedu Tadiću i Nikoliću. I jedan i drugi su tokom minule kampanje isticali da se zalažu za članstvo Srbije u EU, ali lider SNS, stari saveznik pokojnog Slobodana Miloševića, do pre nekoliko meseci se protivio takvoj inicijativi“, istakao je dopisnik Bi-Bi-Sija Nik Torp.
Londonski Gardijan piše da se „Zapad nada da će Tadić dobiti novi predsednički mandat, ali da nacionalista Nikolić preti da mu pomrsi konce, imajući u vidu lošu ekonomsku situaciju u državi“, dok nedeljnik Ekonomist tvrdi da lider DS, „koji se predstavlja kao proevropljanin, deluje umorno“.
Briselski internet magazin EU obzerver ocenjuje da su ovi izbori „zapravo referendum o evropskoj budućnosti Srbije“.
Izvor: Danas
Tweet
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.