Policajci dobili spor

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2015, 05:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci dobili spor

Oko 500 bivših radnika MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije koji su radili u izmeštenim policijskim upravama južno od Ibra, pred Upravnim sudom u Nišu, dobilo je sudski spor protiv bivšeg poslodavca. Posle stupanja na snagu Briselskog sporazuma ti srpski policajci su ostali bez posla, odnosno poslati u penziju. Prema rečima Predraga Đorđevića, predsednika Samostalnog sindikata policije, pokušali su na sve načine da reše svoj status, ali su na kraju morali na sud, koji je poništio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ranije odluke i vratio ih na ponovno odlučivanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

- To znači da bivši radnici MUP-a Srbije sa KiM moraju biti vraćeni u radni odnos sve dok se ne donese novo, konačno rešenje o njihovom statusu. Tužbu smo morali da uložimo jer nije poštovan Zakon o policiji, ni Zakon o radu, niti Zakon o državnim službenicima i nameštenicima, niti je ijedna odredba navedenih zakona navedena kao osnov za prestanak našeg rada. Sve to navodi da nisu poštovane, ni osnove Evropske konvencije o ljudsim pravima - ističe Đorđević.

On podvlači da nijednim zakonskim propisom nije određeno da činjenica da neko živi i boravi na Kosovu i Metohiji predstavlja razlog za prestanak radnog odnosa.

Đorđević se nada da će s predstavnicima MUP-a i Kancelarije za Kosovo i Metohije uspeti da nađu najbolje rešenje za njihov problem.

- Iz Kancelarije za KiM su nas obavestili da će se ove nedelje održati prvi radni sastanak na kome će se razgovarati o merama ta rešavanje problema bivših pripadnika MUP-a s područja KiM

- Šta više, razlog koji je naveden za prestanak radnog odnosa se može tumačiti kao diskriminacija zaposlenih u MUP-u Srbije u odnosu na druge zaposlene. Takođe, zakon ne predviđa ni mogućnost sticanja prava na penziju zaposlenima u MUP-u kojima usled "organizacionih promena" prestaje radni odnos i to samo zato što im se radno mesto nalazi na teritoriji KiM - ističe Đorđević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Policajci sa KIM dobili spor

Izvor: juGmedia, 04.Maj.2015

NIŠ – ko 500 bivših radnika MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije koji su radili u izmeštenim policijskim upravama južno od Ibra, pred Upravnim sudom u Nišu, dobilo je sudski spor protiv bivšeg poslodavca...Posle stupanja na snagu Briselskog sporazuma ti srpski policajci su ostali bez posla, odnosno...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.