Zakon koči Pejpal u Srbiji

Izvor: RTS, 18.Nov.2014, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon koči Pejpal u Srbiji

Pejpaj je pre godinu i po dana zvanično stigao u Srbiju, a usluga je bila polovična jer smo mogli da plaćamo, ali ne i da primamo uplate. Taj servis je omogućen u oktobru ove godine, ali je funkcionisao samo tri dana, jer ga je zaustavio srpski zakon koji zahteva da se transakcije u zemlji obavljaju isključivo u dinarima.

Svazilend, Somalija, Jemen, pa i Ukrajina i Kolumbija, zemlje su koje imaju mnoge probleme, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pejpal servis nije među njima. Za razliku od Srbije, gde se ovaj servis koristi polovično, može da se plaća, ali ne i da se prima novac, što šteti onima koji bi da posluju na Internetu.

U kompaniji "Grindizajn" (Greendesign) kažu da imaju sjajne dizajnere, ali nezgodan geografski položaj.

"Opasnost je u tome što se brukamo pred svetom, nismo konkurentni a inostrani klijenti su navikli na lak i jednostavan rad. Oni ne žele maltretiranje, ne žele da uplaćuju na devizni račun, da se maltretiraju sa birokratijom, sa procedurama, plaćanjem preko banaka. Hoće sve lako i jednostavno što u Srbiji nije moguće. I zato će klijenti radije otići kod nekih konkurentskih dizajnerskih servisa, a ne kod nas", kaže Darko Vidić iz kompanije "Grindizajn".

U saopštenju Narodne banke Srbije tvrdi se da poteškoća za rad Pejpala nema. Devize mogu da se primaju i šalju, ali u Srbiji mora da se plaća dinarima, što je na Pejpalu nemoguće, pa su ukinuli opciju plaćanja za Srbiju da ne bi kršili zakon, dok se propisi ne promene.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta smatra da postoji pritisak banaka da se ne olabave propisi u deviznom poslovanju.

"Imamo skoro tri milijarde evra deviznih doznaka iz inostranstva i Pejpal će da ugrozi to neko njihovo tržište. Ono što se kaže, nemojmo da ubijamo, ne kravu nego krdo krava zbog jedne šnicle", ističe Torbica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.