Radnici direktorima „Er Fransa” pocepali košulje

Izvor: Politika, 06.Okt.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici direktorima „Er Fransa” pocepali košulje

Slika direktora koji usred Pariza beže od nezadovoljnih sindikalista posramila je Francusku elitu i izazvala još jednu debatu o socijalnim pravima i tržišnoj ekonomiji. Francuski premijer Manuel Vals bio je „šokiran” kad je, boraveći u poseti Japanu, video kako menadžeri i šefovi nacionalne avio-kompanije bez košulja preskaču ogradu i beže glavom bez obzira pred „gomilom” razjarenih službenika „Er Fransa”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U osudi sindikalnih aktivista koji su prekjuče upali u sedište „Er Fransa” u Parizu, prekinuli sastanak i najurili šefove ujedinio se čitav politički vrh. Oglasio se čak i predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je ocenio da je nasilje nad upravom „Er Fransa” neprihvatljivo i da šteti ugledu zemlje. Holandski političari i šefovi partnerske kompanije KLM takođe su zabrinuti zbog nasilja u Parizu i ne propuštaju da se načude „francuskoj radnoj i društvenoj kulturi”.

Sporni sastanak bio je posvećen planu otpuštanja radnika „Er Fransa”. Pre nego što je više stotina sindikalista upalo na skup, uprava je potvrdila da će u okviru „restrukturiranja” preduzeća sledeće i 2017. godine biti otpušteno oko tri hiljade zaposlenih. Bez posla će ostati 300 pilota, 900 stjuardesa i 1.700 službenika koji rade u kancelarijama „Er Fransa” na zemlji.

Aktivisti su, kako izveštavaju agencije, fizički napali na rukovodstvo „Er Fransa”, nekoliko ljudi je ranjeno, a dvojica šefova su goli do pojasa uslikani dok su bežali sa mesta okršaja. Slike menadžera osvanule su na naslovnim stranicama svih francuskih dnevnih listova, a Manuel Vals je, vrativši se iz Japana, ponovio da ovakve scene škode ugledu Francuske.

Nezadovoljstvo u avio-kompaniji počelo je pre nekoliko nedelja kada su piloti stupili u štrajk jer im je u okviru programa štednje povećan broj letačkih sati, što je, po njihovom sudu, bilo neprihvatljivo.

Sa 52.000 zaposlenih francuska avio-kompanija ne uspeva da uhvati korak na svetskom tržištu, gde joj putnike preuzimaju mnogo jeftiniji niskotarifni avio-prevoznici.

Pokušaj da francuska privreda postane konkurentnija na svetskom tržištu i da se ukinu ili umanje neka od mnogih socijalnih prava radnika nailazi na oštar otpor domaćeg javnog mnjenja, pogotovo što mere rezanja beneficija sprovodi socijalistička vlada. Otkako je Manuel Vals prošlog marta došao na čelo vlade, štrajkovali su francuski farmeri, taksisti, vozači kamiona, radnici na trajektima….

Kada je o zbivanjima u „Er Fransu” reč, sedamnaest odsto ove kompanije je u vlasništvu francuske države, koja poziva rukovodstvo i sindikate da reše nesporazume kompromisno, kroz pregovore.

Piloti u „Er Fransu” odbili su da za dosadašnju platu od 250.000 evra lete više od sto sati godišnje. Pregovori sa pilotima propali su prošle nedelje, a umesto toga je predloženo da se ukine veliki broj radnih mesta. Iz Amsterdama, gde je sedište partnerske kompanije KLM, čuju se žalbe na račun Francuza i njihove kulture. Oni su potpuno različiti, primećuju holandski sindikalisti, koji su slične nesuglasice sa rukovodstvom rešili mirnim pregovorima. Slike direktora bez košulja sada štete i holandskom avio-prevozniku, koji pokušava da se izbori za putnike u oštroj konkurenciji.

Z. Šuvaković
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.