Preminula slikarka Ljubinka Jovanović-Mihailović

Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula slikarka Ljubinka Jovanović-Mihailović

U Parizu je u 94. godini života preminula je naša poznata slikarka Ljubinka Jovanović-Mihailović. Bila je član ULUS-a od 1952. i član Društva srpskih umetnika Lade od 1965. godine.

Ljubinka Jovanović je studirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ivana Tabakovića. Sa budućim suprugom Miloradom Batom Mihailovićem i drugovima iz klase Mićom Popovićem, Petrom Omčikusom, Kosarom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bokšan i Verom Božičković napustila je studije 1947. godine i otišla i Zadar gde su formirali umetničku komunu Zadarska grupa.

Bila je i član grupe "Jedanaestorica". Izlaže od 1951. godine. Sa Batom Mihailovićem nastanjuje se u Parizu 1952. Godine i od tada radi i stvara na relaciji Pariz-Beograd.

Imala je brojne samostalne i kolektivne izložbe i zemlji i inostranstvu

Samostalne izložbe priređivala je u Beogradu, Parizu, Novom Sadu, Čačku, Despotovcu,Nikšiću, Budvi, Ruanu, Njujorku, Bilbaou, Santjagu. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Dobitnik je više značajnih priznanja, na primer Nagrade za slikarstvo na Jesenjoj izložbi ULUS-a (1999).

Njena dela nalaze se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Likovnojgaleriji Poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Muzeju na Cetinju, Modernojgaleriji u Budvi i mnogim privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Poput svih pripadnika posleratne generacije srpskih slikara i Ljubinka Jovanović je prošla kroz nekoliko faza, koje su, međutim, u odnosu na druge ipak bile manje dramatične u stilskim promenama. U osnovi, ona se uvek oslanjala na snagu boje u slici te je manje poklanjala pažnju formi.

Oblik je u njenim slikama, posle neoapstraktnog perioda, već krajem šezdesetih godina prošlog veka poprimio značenje znaka koji ima blisko i direktno poreklo u asketizmu formi srpskog rednjovekovnog fresko-slikarstva i ikonopisa. Po takvoj plastičkoj prizornosti ona je izgradila jedno od autorski najprepoznatljivijih opusa u našoj savremenoj umetnosti druge polovine 20. veka.

Biće sahranjena u Beogradu, saopštili su iz ULUS-a.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminula slikarka Ljubinka Jovanović-Mihailović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2015

Srpska poznata slikarka Ljubinka Jovanović-Mihailović preminula je u Parizu u 94. godini, saopštilo je danas Udruženja likovnih umetnika Srbije...Jovanović-Mihailović je bila član ULUS-a od 1952. i član Društva srpskih umetnika Lade od 1965. godine...Slikarstvo je studirala na Akademiji likovnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.