Pariske vlasti se odriču usluga Lafarža zbog cementa za Trampov zid

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2017, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariske vlasti se odriču usluga Lafarža zbog cementa za Trampov zid

Gradske vlasti Parizu odlučile su danas da više ne sarađuju sa švajcarsko-francuskom cementarom LafaržHolcim jer je spremna da sarađuje u "štetnom projektom" predsednika Donalda Trampa za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

"Moći ćemo i bez njih", navele su gradske vlasti Pariza.

Grupa za građevinski materijal LafaržHolcim (LafargeHolcim) >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od 2002. godine nabavlja pesak za takozvane "Pariske plaže" na obali Sene u letnjem periodu. Prošle godine je firma prodala više od 3.000 tona peska.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pozvao je nedavnu tu firmu da "dobro razmisli" pre odluke o prodaji cementa za izgradnju zida na granici između SAD i Meksika, koji namerava da podigne američki predsednik Donald Tramp.

Projekat izgradnje zida u vrednosti od nekoliko desetina milijardi dolara u centru je diplomatskog spora između Meksika i SAD, ali je izazvao i kritike u celom svetu.

"Neophodno je da preduzeće dobro razmisli", rekao je Ero komentarišući medijske navode o evetualnom učešču švajcarske firme cementa u gradnji zida.

Predsednik firme Erik Olsen izjavio je Frans presu da je LafaržHolcim spreman da nabavi građevinski materijal za gradnju svih vrsta projekata infrastrukture u SAD i dodao da firma nema nikakav politički stav.

Ero je podsetio da je LafaržHolcim nedavno već bio u centru rasprave pošto je optužen da je plaćao džihadiste Islamske države, kako bi mogao nesmetano da posluje u Siriji.

Preduzeće je priznalo da je indirektno finansiralo od 2013. do 2014. godine oružane grupe u Siriji kako bi nastavilo svoje poslovanje u toj zemlji razorenoj ratom.

Francuski ministar je rekao da preduzeće treba da ima u vidu poslovanje s drugim klijentima kojima će odluka o prodaji cementa za Trampov zid možda "izgledati čudno".

Irska cementara CRH koja posluje u SAD, saopštila je nedavno da neće da učestvuje u projektu gradnje zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je 25. januara potpisao uredbu o izgradnji zida.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pariske vlasti se odriču usluga" Lafarža" zbog cementa za Trampov zid

Izvor: Blic, 28.Mar.2017

Gradske vlasti Parizu odlučile su danas da više ne sarađuju sa švajcarsko-francuskom cementarom "LafaržHolcim" jer je spremna da sarađuje u "štetnom projektom" predsednika Donalda Trampa za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici...- Moći ćemo i bez njih - navele su gradske vlasti Pariza...Grupa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.