Otvaranje Pikasovog muzeja 25. oktobra

Izvor: Press, 30.Sep.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje Pikasovog muzeja 25. oktobra

Nakon što je u više navrata odlagano otvaranje Pikasovog muzeja u Parizu, koji je pre pet godina zatvoren zbog renoviranja, ovaj muzej će svoja vrata definitivno otvoriti 25. oktobra, na rođendan tog umetnika, piše Rojters.

U muzeju jednog od najuticajnijih umetnika 20. veka biće izloženo više od 5.000 eksponata - kolekcija slika, skulptura i grafika, kao i dela iz Pikasovog ličnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << arhiva.

Renovirani muzej će moći da primi dvostruko više posetilaca i imaće 37 izložbenih sala, a radovi su koštali 52 miliona evra.

Muzej je posvećen je životu i delu španskog umetnika i njegovim savremenicima, među kojima su Žorž Brak, Salvador Dali i Marsel Dišan.

Pikaso (1881-1973) je bio jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Uz Žorža Braka, jedan je od osnivača likovnog pravca kubizma.



Takođe je najplodniji slikar svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na 750 miliona dolara.

Muzej se nalazi u zgradi u baroknom stilu u otmenoj pariskoj četvrti Mare.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.