Nemačka nudi vojna sredstva za pomoć Francuskoj protiv IS

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka nudi vojna sredstva za pomoć Francuskoj protiv IS

Nemačka, koja je do napada u Parizu bila uzdržana oko intervencije u Siriji, objavila je danas da je spremna Francuskoj da pomogne u borbi protiv Islamske države slanjem fregate, izviđačkih aviona i letelica za snabdevanje.

Ursula fon der Lejen: Nemačka će poslati fregate i letelice

"Mi možemo da obezbedimo tri komponente: zaštitu, izviđanje i logistiku", rekla je nemačka ministarka odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ursula fon der Lejen. Ona je precizirala da bi fregata mogla da obezbedi "zaštitu" francuskom nosaču aviona Šarl de Gol, da bi komponenta "izviđanja" mogla da bude obezbeđena satelitom i avionima "tornado" a "logistika" avionima za snabdevanje.

Nemačka ministarka je ovo izjavila novinarima posle sastanka poslanika vladajuće koalicije uključujući Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i socijaldemokrate (SPD).

Ova odluka doneta je dan pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel obećala svom kolegi Fransoa Olandu u Parizu da će brzo odgovoriti na zahtev Francuske o pružanju dodatne pomoći toj zemlji u borbi protiv terorizma.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je rekao, govoreći pored ministarke odbrane, da je važno nastaviti diplomatske napore da bi se našlo rešenje za sirijski sukob.

"Ali u tome nećemo uspeti ako se vojno ne suprotstavimo Islamskoj državi i Frontu al Nosra i drugim terorističkim grupama u Siriji", rekao je on.

On je ocenio da je vojna intervencija u Siriji legalna na osnovu zakona na snazi i međunarodnog prava i posle rezolucije Saveta bezbednosti UN usvojene nedelju dana posle terorističkih napada u Parizu od 13. novembra. Nemačka, koja inače okleva da šalje svoje snage van zemlje zbog svoje prošlosti bila je, do napada u Parizu, neodređena prema vazdušnim udarima zapadnih zemalja i Rusije na položaje Islamske države u Siriji, smatrajući da prioritet treba da bude dat pregovorima.

Nemačka ipak ima jednu misiju od stotinak ljudi koja obučava i oprema kurdske borce koji se bore protiv Islamske države na severu Iraka. A nemačka vlada je ranije objavila posle napada u Parizu da će poslati 650 vojnika u Mali da pomogne Francuskoj u Africi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.