Francuska: Organizator napada ubijen u raciji

Izvor: VOA, 19.Nov.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Organizator napada ubijen u raciji

Tužilaštvo je saopštilo da je telo Abdelhamida Abauda, izrešetano mecima, pronađeno u stanu u pariskom predgrađu Sen Deni u kojem je izvršena sedmočasovna racija.

Francuska je potvrdila da je organizator prošlonedeljnih napada u Parizu ubijen u jučerašnjoj policijskoj raciji.

Parisko tužilaštvo je saopštilo da je tijelo Belgijanca marokanskog porekla Abdelhamida Abauda, izrešetano mecima, pronađeno u stanu u pariskom predgrađu Sen Deni, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je izvršena sedmočasovna racija.

Abaud, koji je takođe umešan u četiri od šest sprečenih napada ove godine, identifikovan je na osnovu otisaka prstiju.Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da Francuska nije znala do prošlonedeljnih napada da ja Abaud bio u Evropi. Takođe je pozvao ministre Evropske unije da na sutrašnjem sastanku u Briselu brzo i odlučno utvrde plan za borbu protiv terorizma.

“Moraju da zaštite Evropku koju volimo i koju smo izgradili”, poručio je Kaznev i dodao da Evropska unija mora da ojača i konsoliduje svoje granice.

Francuski poslanici danas su izglasali produženje vanrednog stanja za tri meseca. Premijer Manuel Vals rekao je da su vanredne mere neohodne zbog šireg rizika od terorističkih napada, uključujući i moguću upotrebu hemijskog ili biološkog oružja. Vanredno stanje, između ostalog, omogućava policajcima da nose oružje dok nisu na dužnosti.

U međuvremenu, belgijske vlasti sprovele su racije u nekoliko delova Brisela u okviru istrage povezane sa Bilalom Hadfijem, koji se razneo eksplozivom ispred stadiona u Parizu. Zvaničnici su saopštili da je istraga usmerena na Hadfijevu porodicu, prijatelje i druge osobe povezane sa njim. Belgijski premijer Šarl Mišel takođe je najavio paket novih bezbednosnih mera, među kojima su hapšenje ekstremista koji se vraćaju iz Sirije, zabrana rada sveštenicima koji šire mržnju, te zatvaranje neregistrovanih verskih objekata.

Danas su nastavljeni i francuski vazdušni napadi na položaje Islamske države u Siriji. Vojska je saopštila da je uništeno najmanje 35 meta, te da su bombardovani komandni centri Islamske države i objekti za obuku.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.