Evropski sud: Rusija da plati zbog zabrane usvajanja

Izvor: B92, 18.Jan.2017, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud: Rusija da plati zbog zabrane usvajanja

Pariz -- Evropski sud za ljudska prava presudio je da Rusija mora da plati odštetu i sudske troškove državljanima SAD kojima je zabranjeno da usvajaju rusku decu.

Rusija, koja je kritikovala odluku Evropskog suda, ima tri meseca da uloži žalbu.

Veće koje čini sedam sudija, među kojima je i jedan Rus, jednoglasno je donelo odluku da je primena ruskog zakona iz 2013. godine kojom se američkim državljanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranjuje usvajanje ruske dece, bila diskriminišuća, prenosi AP.

Tužbu Evropskom sudu podnelo je 45 američkih državljana koji su se nalazili u završnoj fazi procesa usvajanja dece od kojih su mnoga imala zdravstvenih tegoba.

Sud je danas naložio da svakom paru potencijalnih roditelja treba da se isplati po 3.000 evra odštete plus 600 dolara za sudske troškove.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva će uložiti žalbu Evropskom sudu zbog zabrane usvajanja ruske dece

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2017

Ministarstvo pravde Rusije uložiće žalbu u naredna tri meseca na odluku Evropskog suda za ljudska prava o zakonu kojim se zabranjuje usvajanje ruske dece, saopštili su u pres-službi tog resora.. . „Evropski sud za ljudska prava nepotrebno je proširio tumačenje pravnog odnosa koji je nastao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.