Zaveži, Dušane!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2014, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaveži, Dušane!

Poslao mi prijatelj Peca, kopiju pisma gospodina Dušana Dragića, našeg čoveka u državi Njujork, zadnja pošta 111 Harvard Drajv. Ustao, vidi se, Dušan, ne levu nogu, presavio tabak, pa napisao 'Politici" u Beogradu nekakvu tužbalicu za koju unapred kaže kako zna, sto posto, da neće da bude objavljena. Ovo mu je oprošteno. Daleko je Njujork od Srbije, slabo Dušan poznaje stvari u otadžbini, naročito na planu slobode mišljenja i govora. U Srbiji, moj Duško, slobodno pljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i na Boga i na Cara, a ničiji glas ne prisluškuju, čak ni glas razuma.

Dejan Lukić

A, šta to piše Duško iz Njujorka? Piše da je dugo godina bio funkcioner u Ujedinjenim nacijama (!), zna tamošnje prilike i pravila, pa bi da kaže koju, i o nedavnom boravku našeg Predsednika u zgradi na Ist Riveru, a povodom zasedanja Generalne skupštine UN.

 

Gospodin Duško je, sve mi se čini, nekakva prgava priroda - smeta mu što je Tomislav Nikolić, bio odseo u superluksuznom hotelu, Star Vud, na Lenkzington Aveniji, u kome je, pored Predsednika, sitničari dalje Duško, odselo "još pedeset članova delegacije" uveličani za predsednikovu, suprugu, Dragicu". Soba u hotelu - sitničari dalje Duško - košta između 600 i 800 dolara za noć, a apartman našeg Predsednika košta "i nekoliko hiljada" (proverio Duško). Tu mu, pak, nešto posebno smeta, spominje tu još nekakvo kresanje plata i penzija u Srbiji, nekakve poplave, sirotinju raju, przničari svašta još...

Malo, Dušku i to, pa ga još nervira što je, među tih pedeset duša, sa sve predsednikovom suprugom, bila i snaja Nikolića. I to mu čangrzljivom, nešto nije baš po volji. Dok su boravile u Njujorku, Prva Dama i Prva Snajka su - ogovara ih Dušan - "išle u kupovinu (u srpskom prevodu - šoping), u ekskluzivnu njujoršku radnju, Viktoria Sikrets, gde se (podcrtava Duško) prodaje eksluzivni donji veš"!

Pa šta? Zaboga, Dušane, pa neće valjda Prva Dama i Prva Snajka da u Njujorku predstavljaju "Evropsku Srbiju" u flanelskom vešu sa beogradskog buvljaka?

Radio Duško u UN, ali se, vidi se, ne razume u visoku politiku i ženske gaće, pa mu takvom neobaveštenom i čangrzljivom smeta još što je naša posebna delegacija, sa šefom diplomatije, Ivicom Dačićem na čelu, odsela - i ona - u luksuznom hotelu, Kembrli, u Medison Aveniji, a u(takođe) "punom borbenom sastavu" - komada dvadeset.

 

Ni ovde Dušan ne objašnjava šta tu ima sporno izuzev, valjda, onog kresanja penzija u Srbiji, onih poplava i drugih srpskih sitnica i marginalija. Naivno misli naš zemljak u Njujorku, da bi se oni u Obrenovcu nešto ovajdili, ako bi se Predsednik i njegov šef diplomatije, iz čiste demagogije, stisli, usred Njujorka, u jednom krevetu.

Tek ne znam šta je, prostodušni Duško hteo da kaže kada je "Politici" cinkario i Tomu i Ivicu. Evo ovako: "Radi opsluživanja sedamdesetočlane (70) delegacije Republike Srbije (pedeset Tominih i dvadeset Ivičinih) bili su angažovani - Generalni konzulat u Njujorku, generalni konzulati iz Čikaga i Kanade, ambasada RS u Vašingtonu... A za sve to trebalo je obezbediti automobile, vozače, prevodioce, pratioce na šetnjama i kupovini, plaćanje računa"...

Sve to smeta čangrzljivom Dušku i još mu i to malo nego bi da pruži oduška levoj nozi na koju je ustao: "Pre neki dan, istim povodom (Generalna skupština) u Njujorku je boravio ministar spoljnih poslova Ruske Federaciuje, gospodin Sergej Lavrov. Sa njim je došlo još samo sedam (7) saradinika"; hoće da kaže Duško - deset puta manje nego Srba.

Idi, bre, Dušane. Sitničariš, ciketaniš; ne razumeš se u visoku diplomatiju, globalnu politiku; ne poznaješ svetska kretanja i geopolitiku, nemaš vizije. Rusi su došli sa sedmoricom, jer nemaju, sirotani para, pritisle ih sankcije naših EU prijatelja. I šta ti to znači i za čiju službu radiš kada pitaš: "Koliko je stotina hiljada evra koštala ova ekskurzija od 70 pratilaca naših lidera i koliko je tu otišlo plata, penzija, a koliko pomoći žrtvama poplava; da li ti vaši i naši lideri imaju obraza; znaju li da stanu"?

Zaveži, Dušane!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.