Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali četvrti dan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Feb.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali četvrti dan zaredom

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali četvrti dan zaredom, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen ostavila otvorenom mogućnost povećanja kamata, ali i upozorila na rizike koji prijete gospodarstvu.

Dow Jones skliznuo je 99 bodova, ili 0,62 posto, na 15.914 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 1.851 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,35 posto, na 4.283 boda.

Veći dio dana indeksi su proveli u pozitivnom području >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << jer je ulagače ponešto ohrabrila predsjednica američke središnje banke Janet Yellen koja je u izvješću Kongresu kazala da Fed neće promijeniti smjer kamatnih stopa.

Iz toga su ulagači zaključili da središnja banka očekuje nastavak rasta američkog gospodarstva.

Međutim, Yellen je upozorila i na rizike zbog pogoršanja financijskih uvjeta i nesigurnosti u vezi usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što je navelo ulagače na oprez.

"Tržište je na početku bilo snažno jer je Yellen potvrdila da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer gospodarstvo pokazuje znakove usporavanja. No, možda je poručila i to da gospodarstvo raste sporije nego što mnogi ulagači misle", kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Kada je u prosincu Fed prvi puta od 2006. godine povećao kamate, signalizirao je da bi u ovoj godini cijena novca mogla biti povećana još u četiri navrata.

No, zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, niske inflacije i previranja na financijskim tržištima, analitičari vjeruju da će Fed odustati od prvotnih planova.

Tim više što su financijska tržišta pod pritiskom pada cijena nafte, slabosti kineskog i drugih gospodarstava u razvoju, valutnog rata, snažnog dolara, slabosti banaka, neučinkovitosti monetarne politike...

Najviše su jučer pale dionice u rudarskom i energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina, koje se na uspijevaju stabilizirati zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, a time i slabljenja potražnje.

Zbog toga su cijene dionica na Wall Streetu od početka godine pod pritiskom, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks u tom razdoblju izgubili oko 9, a Nasdaq indeks oko 14 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 5.672 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,55 posto, na 9.017 bodova, a pariški CAC 1,59 posto, na 4.061 bod.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasprodaja sve žešća, svjetska tržišta ušla u područje medvjeda

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Feb.2016, 09:32

NEW YORK – Nakon još jednog oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, azijskim i europskim burzama, u četvrtak je MSCI indeks svih svjetskih dionica skliznuo 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine, što se definira kao 'tržište medvjeda', pišu svjetske agencije...Rasprodaja na svjetskim...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.