Sud u Njujorku: Arapska banka kriva za podrššku terorizmu

Izvor: Blic, 23.Sep.2014, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Njujorku: Arapska banka kriva za podrššku terorizmu

Sud u Njujorku zaključio je da je Arapska banka obezbedila materijalnu podršku Hamasu i da zbog toga mora da obešteti žrtve 24 napada islamske ekstremističke grupe izvedene u Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Porotnicima suda bilo je potrebno manje od dva dana da razmotre i sumiraju šestonedeljno suđenje u Bruklinskom okružnom sudu, koje su advokati opisali kao "prvu građansku parnicu o finansiranju terorizma" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Sjedinjenim Američkim Državama, prenela je agencija AFP.

Porota je u "odluci prekretnici" utvrdila da je multinacionalna Arapska banka sa sedišetem u Jordanu kriva po 24 tačaka optužnice za podršku terorizmu putem prenosa finansijskih sredstava Hamasu.

"Ovo je ogromna prekretnica. Po prvi put finansijska institucija je odgovorna za podršku terorizmu. Sada se postavlja pitanje kako su druge finansijske institucije učestvovale", primetio je Geri Osen, advokat u timu koji predstavlja oko 300 američkih rođaka i žrtava 24 napada izvršena u Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Šand Stefans, advokat Arapske banke izrugao se presudi i naveo da nije trebalo da bude doneta na ovako "tankim dokazima". Na pitanje da li će Banka podneti žalbu na presudu, Stefans je bio decidan da će "ova presuda biti preinačena".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sud u Njujorku: Arapska banka kriva za podrššku terorizmu

Izvor: Blic, 23.Sep.2014

Sud u Njujorku zaključio je da je Arapska banka obezbedila materijalnu podršku Hamasu i da zbog toga mora da obešteti žrtve 24 napada islamske ekstremističke grupe izvedene u Izraelu i na palestinskim teritorijama...Porotnicima suda bilo je potrebno manje od dva dana da razmotre i sumiraju šestonedeljno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.