Šta je to alkalna ishrana

Izvor: Mondo, 31.Mar.2015, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to alkalna ishrana

Koncept neizbalansiranog unosa kiselih i alkalnih namirnica se prvi put pojavio 1933. kada je lekar iz Njujorka Vilijam Hovard objavio knjigu "A New Health Era". On je tvrdio da su sve bolesti uzrokovane nakupljanjem kiselosti u telu.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Njegov koncept prehrane, koji preferira unos alkalnih namirnica, ima temelj u jednoj od najpopularnijih dijeta danas - Hejevoj dijeti, koja podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pravilno kombiniranje hrane. Ne dozvoljava, na primer, kombinovanje ugljenih-hidrata i proteina, u istom obroku.

Ovakva ishrana za kratko vreme pokaže odlične rezultate, ali koliko je dugoročno praktično jesti na ovakav način i kakav efekt po naše zdravlje može imati takav način prehrane?

Stručnjaci kažu da je odgovor u izbalansiranom unosu alkalne i kisele hrane, ali da se mora voditi računa o GI (glikemijski indeks) i GL (glikemijski load).

Ako naša prehrana preferira preveliki unos kisele hrane, dolazi do preteranog nakupljanja kiselih ostataka,  što uzrokuje stanje prevelike kiselosti tiela poznato pod nazivom acidoza.

Acidoza dugoročno usporava efikasan rad našeg tela, uzrokujući manjak energije, lošiji zdravstveni profil i naravno, probleme s prekomernom težinom. Takođe, dolazi i do gubljenja minerala poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, koji pokušavaju da neutrališu višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7.

Naši unutarnji organi, poput bubrega, pluća i nadbubrežnih žlezda, igraju važnu ulogu u održavanju zdravog nivoa pH tela. Kako bi oni bili zdravi, bitno je da preferiramo unos alkalne hrane.Unoseći alkalne namirnice, mi zapravo oslobađamo telo od trošenja energije za eliminisanje viška kiselih ostataka i pomažemo mu da radi ono za što je i stvoreno - balans telesne težine i što duže održavanje zdravlja i energije.

Različita su mišljenja u vezi sa tim koliko nam alkalne hrane treba, ali je najviše onih koji preporučuju odnos 60 odsto alkalne i 40 odsto kisele, piše !Alternativa za vas"

Kiselu reakciju u telu najčešće izazivaju belančevine, gazirana pića, više od tri kafe dnevno, rafinisane namirnice kao što su beli hleb, kolači i lisnato testo, crni čajevi, masna hrana, ali i pušenje. Kiselost izazivaju i veštački zaslađivači, kao i preterani unos mlečnih proizvoda.

Namirnice koje su alkalne su, pre svega, voće i povrće, a njihov pojačan unos pomaže u lečenju osteoporoze, dijabetesa, kamena u bubregu i žuči, kod problema sa varenjem, visokim holesterolom, depresije, nesanice

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.