Sjedinjene Muzičke Države: Konektikat

Izvor: BalkanRock.com, 26.Jul.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjedinjene Muzičke Države: Konektikat

Za one koji ne znaju, Konektikat je “atar” koji se nalazi na krajnjem severoistoku Amerike negde između Nju Jorka i Masačuseca.

Za ovu državicu karakteristično je to da je kroz istoriju bila glavni dobavljač oružja s obzirom da se na njenoj teritoriji nalaze američki simobli poput Remingtona, Winchestera i Colta. Možda zato i ne čudi da su oba Busha (i stariji i mlađi) odatle. Od “lepših” stvari tu je prestižni univerzitet Yale. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Katherine Hepburn sa naslovne nije jedina poznata glumica odavde, tu je i mnogo cenjenija i nagrađivanija Maryl Streep. Onaj ludi Seth MacFarlane (Family Guy, American Dad) takođe. U Konektikatu je i Mark Twain proveo dobar deo svog života. Tu je napisao avanture Toma Sawyera i Huckelberryja Finna, ali i preminuo 1910. godine. Šta Konektikat nudi od muzike pogledajte u nastavku:

10. Wess Meets West

Wess Meets West je post-rock bend in New Havena koji je 2005. počeo kao studijski projekat gitariste Sama Stauffa da bi vrlo brzo postali pravi bend sa 4 studijska i nekoliko live albuma iza sebe. Vremenom je njihov čist post-rock dobio elektronske uplive, ali i mestimične vokale kako bi pojačali intenzitet pesama. Sigurno će se dopasti svim ljubiteljima ovog žanra.

9. Mercies

Ako vas interesuje šta znači termin indie forest-pop poslušajte ove momke. U suštini interesantan indie zvuk koji je epitet “šumski” dobio jer su svoj prvi album, a potom i jedan EP snimili u ambaru na staroj plantaži duvana koju je gitarista obnovio sa porodicom. Posle se malo probili i preselili u LA da budu klasičan bend sa producentima. Pih…

8. The World is a Beautiful Place & I am No Longer Afraid to Die

Hvala bogu pa google i youtube prepoznaju i izbace ceo naziv kad ste već na pola imena u kucanju. Još jedan solidan indie rock sa šumskim elementima; zapravo svi ovi bendovi iz Konektikata imaju neki Twin Peaks vajb u sebi. Za sada su objavili dva jako interesantna albuma: Whenever, If ever” (2013.) i Harmlessness” (2015.). Postava broji otprilike sedam članova mada u bendu kažu da se za lajv nastupe nikad ne zna, možda ih bude i više, a možda i manje, zavisi u kom pravcu krenu da eksperimentišu sa zvukom i instrumentima.

7. Sorority Noise

Iako je u pitanju relativno mlad bend (osnovani 2013.) iza sebe već imaju tri albuma od kojih poslednji ima jako interesantan naziv: You are not as _______ as you think”. Pored već standardnog indie rock zvuka, ovde možete pronać pop-punk i  90’s emo elemente, iako pevač izgleda kao da ide pikapom da seče drva u slobodno vreme.

6. Have a Nice Life

Oni koji vole malo tmurniju muziku možda su se već susretali sa ovim eksperimentalnim rock duom. Iako post-punk etiketa prva pada na pamet, nemojte da očekujete onaj klasičan zvuk nabijen basom. Ima tu i shoegazea i drona i čega sve ne, ali jedno je sigurno: Dan Barett i Tim Macuga će vrlo lako da vam se poseru u život što čini naziv benda neodoljivo ironičnim. Lična preporuka…

5. MGMT

Ovi psihodeličari su osnovani 2002. godine i od tada su izbacili 4 albuma. Već sa prvim “Oracular Spectacular” su probili MTV i našli se na svim mogućim listama.Popularnost su relativno održali do danas tako da nemojte da vas čude ultramilionski pregledi na youtubeu. Mada iskreno nikad nisam mogo da ih svarim. Previše šareno sve to…

4. Fates Warning

A sada poslastica za sve metalce. Fates Warning su oformljeni davne 1982. godine kao klasičan heavy metal bend. Međutim vremenom je pravac sve više išao u prog vode tako da se bend smatra jednim od pionira američkog prog metal zvuka zajedno sa Dream Theatreom i Queensrycheom. Jedini konstantni član do dan danas je gitarista Jim Matheos koji je ujedno i osnivač projekta OSI. OSI je prvobitno bio zamišljen kao solo album, ali je Kevin Moore (Chroma Key) toliko lepo lego na priču da su postali zaseban entitet. U početku im je bubnjar bio Portnoy da bi ga kasnije zamenio Gavin Harrison (Porcupine Tree). Zato i ne čudi što im na 4 albuma gostuju face poput Stevena Wilsona (Porcupine Tree, Blackfield) i Mikaela Akerfeldta (Opeth)

3. John Mayer

Kada sam prvi put čuo “Your body is a wonderlend” bio sam u fazonu “o ne, još jedan njanjavi lepotan”. Međutim, kada je izašao treći album “Continuum” 2006. bio sam zaista oduševljen Dave Matthews vajbom ovog momka. Vremenom se Mayer afirmisao i kao gitarista pa je gostovao Ericu Claptonu, Buddy Guyu, B.B. Kingu i John Scofieldu. Uz to je izgleda i keršme, jer je uspeo da povali (izvinite na izrazu, dame) Jennifer Love Hewitt, Jessicu Simpson, Katty Perry pa čak i Jennifer Aniston.

2. The Carpenters

Malo old schoola da bismo pojačali “top 3” šizofreniju. Inače Karen i Richard Carpenter bili su brat i sestra, a ne muž i žena, što celu stvar sa ljubavnim pesmicama čini malo čudnom. Bilo kako bilo, The Carpenters su za 14 godina svoje karijere izbacili čak 11 albuma i zaradili epitet jednog od najprodavanijih američkih bendova. Uspešna karijera naglo je prekinuta 1983. kada je Karen preminula od srčanih tegoba uzrokovanih anoreksijom.

1. Hatebreed

DESTROY EVERYTHING! DESTROY EVERYTHING!

Bonus video:

Jedna za gazdu Twaina:
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.