Prvi slučaj ebole u Njujorku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2014, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj ebole u Njujorku

Njujorški lekar koji je lečio pacijente od ebole u zapadnoj Africi, dr Kreg Spenser, prva je osoba inficirana virusom ebole u najvećem američkom gradu.

Međutim gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio je rekao da Njujorčani mogu bezbedno da se kreću gradom, iako su zvaničnici objavili da se dr Spenser vozio metroom i taksijem i da je bio u kuglani od povratka iz Gvineje 17. oktobra.

"Njujorčani nemaju razloga za paniku. To što se neko vozio u metrou sa osobom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaraženom ebolom ili je živeo u blizini nje ne znači samo po sebi da mu preti rizik od ovog virusa", izjavio je De Blasio na konferenciji za novinare.

Spenser (33) je radio za humanitarnu organizaciju Lekari bez granica u Africi. Prvi simptomi ebole kod njega su se pojavili u četvrtak ujutro i tim sa zaštitnom opremom ga je odmah prebacio iz stana na Menhetnu na odeljenje za izolaciju u bolnici Belvi, tvrde zvaničnici.

Njemu je posle povratka kući dva puta dnevno merena temperatura, izjavila je njujorška komesarka za zdravstvo Meri Trevis Baset.

Spenserova dva prijatelja i verenica su takođe u karantinu, dodala je ona, preneo je Rojters.

Taksista nije bio u bliskom kontaktu sa lekarom i ne smatra se da mu preti rizik, rekla je ona.

Spenser je deveti slučaj ebole u SAD i prvi u Njujorku.

Od kada je počela epidemija početkom godine od virusa ebole umrlo je skoro 4.900 ljudi, uglavnom u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe i ne prenosi se vazduhom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.