Predavanje o istoriji zabave u srpskoj prestonici na Kolumbija univerzitetu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje o istoriji zabave u srpskoj prestonici na Kolumbija univerzitetu

Na poziv Udruženja "Njegoš" sa Kolumbija univerziteta u Njujorku, Jovana Babović, doktorant Univerziteta Ilinois je nedavno održala zapaženo izlaganje na temu istorije popularne kulture u Beogradu u periodu između dva svetska rata. Jovana je odrasla u Minesoti, u Njujorku i Budimpešti je završila magistarske studije i naučila naš jezik, a na Univerzitetu Ilinois trenutno završava doktorsku tezu koja ispituje veze >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << međuratnog Beograda sa drugim evropskim metropolama toga vremena.

Jovana Babović i radmila Gorljup na predavanju o starom Beogradu na Kolumbiji

 

Šta vas je privuklo istraživanju popularne kulture između dva rata?

- Na studijama mi je uvek smetalo što se naš deo sveta u istoriji pojavljivao samo u momentima krize. Prvi svetski rat, pa Drugi, i ratovi 90-ih godina. Znala sam da to nije cela priča o regionu, i zato sam nastojala da posvetim doktorski rad temi koja bi naučnoj javnosti pružila alternativni narativ. Zabavni život se retko pojavljuje kao tema u istoriji Balkana, zato što se do nedavno smatralo da je to "neozbiljni" deo kulture. Da je manje važan. Ono što moje istraživanje pokazuje jeste da je zabavni život u međuratnom Beogradu ne samo bio jako važan, integralni deo svakodnevnog života, nego da nam pruža alternativni pristup istoriji glavnog grada Jugoslavije, same države, i celog regiona.

 

Magnet Džozefine Beker

Ostalo je zabeleženo da je tokom 1929. godine u Beogradu gostovala Džozefina Beker. Kakav je bio susret Beograđana sa ovom popularnom zabavljačicom?

- Kada je Džozefina Beker posetila Beograd stanovnici glavnog grada su već bili ludi za njom - njeni prevedeni memoari su bili veoma popularno štivo, novine su opisivale njen neobičan stil oblačenja, i u gradu se već plesao čarlston koji je ona popularisala. Ali i pored toga, američko-fransucka plesačica je očarala publiku i više nego što se moglo očekivati. Novine su neprestano pisale o njenim nastupima, ljudi su je tokom dana pratili po Beogradu, i svi slojevi građana su je hvalili. Beker je naravno bila i do neke mere provokativna u svom ponašanju i odevanju, ali ju je beogradska publika prihvatila kao simbol Evrope.

Ko je ostavio najsnažniji pečat na razvoj popularne kulture u Beogradu u periodu koji proučavate?

- Beograd je u godinama između dva svetska rata imao svoje lokalne zvezde zabavnog života - kafanske pevačice Cecu Stojanović i Sofku Nikolić, glumca Svetislava Petrovića, umetnike Sretena Obradovića i Dragoljuba Aleksića - kao i bezbrojne strane male i velike zvezde koje su neprestano prolazile kroz glavni grad. Beograđani su sa velikim interesom pratili zabavni život drugih velikih gradova i strasno su i sami u njima učestvovali. Izlazili su u varijete i kabarea, gledali su filmove, čitali su ilustrovane časopise, plesali su uz džez, i time su stvarali prostor gde su se susretali kao građani i kao Evropljani.

 

Šta vas je tokom istraživanja najviše iznenadilo?

- Tokom istraživanja me je najviše iznenadilo koliko je Beograd zapravo bio sličan ostalim velikim gradovima Evrope u periodu između dva svetska rata. Građani su se slično oblačili, slično su provodili slobodno vreme, i bile su im pristupačne slične zabave. Strani posetioci grada su to takođe zapazili i često su poredili Beograd za Budimpeštom, Bečom, i Parizom.

 

Proveli ste dve godine u Beogradu prikupljajući građu za vaš rad. Kako vam izgleda grad danas?

- Beograd je fantastičan. Pre svega, grad i dalje ima dinamičan zabavni život koji je poznat u regionu, u Evropi, i u svetu. Meni je naviše privukla alternativna kultura - muzika, dizajn, andergraund kafići - koja je raznolika, kreativna, i progresivna. Atmosfera u Beogradu je jedinstvena, a to je velikim delom zbog toga što sami građani podržavaju kulturu - bez obzira na to da li je reč o predstavi u Narodnom pozorištu ili pank koncertu u SKC-u. Baš kao nekad u starom Beogradu, i danas su građani ti koji podržavaju zabavne kulturne trendove.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.