Njujork tajms: ALARM zbog nuklearnih glava

Izvor: Mondo, 18.Apr.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: ALARM zbog nuklearnih glava

SAD, Rusija i Kina mogli bi da obnove trku u nukleranom naoružanju, a o tome svedoči aktivan rad na modernizaciji nuklearnih bojevih glava, tvrdi "Njujork tajms".

Foto: Thinkstock

Nove nuklerane glave slabije su i manje po veličini i mogućoj sili uništenja, ali su upotrebljivije i prenosivije, a tu su i druga sredstva ratovanja", navodi list.

Takva demonstracija sile preti novom trkom u naoružanju, kao u vreme "Hladnog rata", te narušavanjem uspostavljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << odnosa među državama.

"Njujork tajms" upozorava da nestaje dogovorena jednakost među nuklearnim zemljama, koja već više od pola veka sprečava nuklearni sukob.

"Radi se većinom o starom pristupu, koji se koristi u novoj formi - ekonomski pad Rusije, rast Kine i trenutni status kvo u SAD, koje obnavljaju borbu za vođstvo", piše list.

"Njujork tajms" iznosi procene da će SAD u idućih 30 godina na modernizaciju svojih programa nuklearnog naoružanja potrošiti više miliona dolara, a Rusija i Kina koriste novac u svrhu lobiranja vlastitih programa naoružanja.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenjuje da nekontrolisano širenje "nuklearnog kluba", te potencijalna mogućnost da nuklearno naoružanje dođe u ruke terorista, predstavlja veliku opasnost, a nimalo manju pretnju ne nosi ni koncept globalnog udara.

"Posle niza događaja na severu Afrike i Bliskom istoku, mnogo država se ozbiljno interesuje za izgradnju svoje nuklearne bombe", upozorava Medvedev.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.