Jevrejski hlepčići ubuduće iz haj-tek peći

Izvor: Akter, 30.Mar.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevrejski hlepčići ubuduće iz haj-tek peći

Poslednji beskvasni hlepčići, koje Jevreji jedu u vreme Pesaha, ispečeni su u sto godina staroj pekari na Menhetnu, jer kompanija koja ih proizvodi namerava da ugasi peći i preseli se u kompjuterizovanu fabriku negde na teritoriji Njujorka

Fabrika Strejts je najstarija u SAD u kojoj se još uvek peku beskvasni hlepčići ključni za jevrejski praznik kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vodjstvom, opisanom u Starom zavetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Ta pekara je ispekla oko 1,2 miliona kilograma beskvasnog hleba za aprilski Pesah, i distribuirala ih širom sveta.

Strejts sada planira da do kraja godine ugasi skoro sto godina stare peći i preseli se u kompjuterizovanu fabriku iz 21. veka. Ugovor o tome tek treba da bude potpisan.

Istoričarka iz muzeja Tenment na Donjoj istočnoj strani Menhetna, poznatoj i kao jevrejski Plimut rok, smatra da će zatvaranjem Strejtsovog postrojenja biti okončano i značajno poglavlje jevrejske istorije u toj oblasti.

Pekara Strejts prvi put je otvorena tokom Prvog svetskog rata, a njeni najverniji kupci bili su jevrejski imigranti koji su se borili da prežive u Novom svetu.

Kroz decenije ona je sve više jačala i došla do godišnje zarade od 20 miliona dolara i prodaje oko dva i po miliona tona beskvasnih hlepčića u SAD i širom sveta.

Strejts proizvodi hlepčiće po proizvodnoj liniji iz 1930-tih, a proces pečenja je strogo vremenski odredjen.

Ne sme da prodje više od 18 minuta od trenutka kada se brašno i voda zamese do momenta u kojem hlepčić izadje iz peći i stavi se u metalne korpe na hladjenje, nakon čega počinje njegovo pakovanje.

Ako prodje više od 18 minuta, testo počinje da raste, što je zabranjeno za ovu vrstu hleba koji simbolizuje biblijski izlazak Jevreja iz Egipta, koji su toliko žurili da nisu imali vremena da završe pečenje ovog "hleba bola".

"Ništa se nije promenilo u Strejtsu", kaže rabin Majer Kiršner, koji nadgleda da sve u fabrici bude košer, odnosno po jevrejskom dijetetskom zakonu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.